четвер, 7 травня 2020 р.

Весна Перемоги


Друга світова війна - це найглобальніший та найбільш  руйнівний військовий конфлікт в історії людства. В Україні та світі 8 травня відзначають День пам'яті та примирення, присвячений жертвам  страшного лихоліття ‎1939 -1945 років. А 9 Травня -День  перемоги над нацизмом особливий, бо весь світ святкуватиме зі сльозами на очах  75  річницю завершення на нашому континенті найкривавішої  війни. Український народ відіграв значну роль у поразці нацизму. Ця війна пройшла через життя кожної родини і є вагомою  складовою історичної пам'яті нашого суспільства.
  За час незалежності ми нічого не забули і нічого не зректися з того, що є правдою. Ось ці жахливі, а деякі і зворушливі, факти і цифри періоду Другої світової війни.
- Війна почалася 1 вересня 1939 року з вторгнення Німеччини до Польщі .Тривало це  страхіття 6 років і 1 день. На території 40 країн світу відбувалися  бойові дії.
 - У Другій світовій війні брала участь 61 країна  із 73, що існували на той час на планеті.
 - Бойові дії відбувалися на напрямках: західноєвропейському, східноєвропейському, середземноморському, африканському і тихоокеанському. Ключовим став східноєвропейський, де у ході протистояння воїни Радянського Союзу отримали Перемогу над гітлерівською Німеччиною.
 - На території України війна не припинялася 1225 днів і ночей-з 22 червня 1941 року по 28 жовтня 1944
- Українців вбито від 8 до 10 млн. Загалом у Другій світовій війні загинув кожен 5 українець.
  7 млн українців брали участь у бойових діях. 6 млн воювали у радянській армії, майже 100 тисяч були в  УПА, 80 тис. в армії США, 45 тис. у військах Британської імперії, 6 тис. у французькій армії.Майже ще 100 тис. воювало у польському війську.
-  Загальні демографічні втрати України - включно з убитими, жертвами концтаборів, депортованих та евакуйованими становлять не менше 14 млн. чоловік. З 41,7 мільйона людей,які мешкали до війни в УРСР, на 1945 рік залишилося тільки 27,4 мільйони чоловік.
  -  Найдовша битва Другої світової війни - битва за Атлантику з 1939 до 1945 року
- Битва за наш Київ- найбільша битва в історії світу - оборона міста  тривала 72 днів
-  У ході війни країни-учасниці  мобілізували в армію в цілому більше 110 млн. людей.
 - Загальна кількість загиблих у Другій світовій склала.більше 65 млн. людей.
-  Радянськими бойовими нагородами було відзначено 2,5 млн воїнів України, 2069 з них удостоєні звання Героя Радянського Союзу. - Серед 113-ти двічі Героїв СРСР - 32 представника України, а  серед тричі Героїв - наш знаменитий І. Кожедуб.
 - 55 українці повторили подвиг О. Матросова.
-  Україна дала Червоній Армії 7 командуючих фронтами й арміями, 200 генералів.
-  Першим,хто підняв Прапор Перемоги над Рейхстагом, був українець із Сумщини Олексій Берест.
 -  Акт про беззастережну капітуляцію Японії, що знаменував закінчення Другої світової війни,  на лінкорі "Міссурі" 2 вересня 1945року від радянської сторони підписав українець з Уманщини генерал-лейтенант Кузьма Дерев'яненко.
-  Це перший конфлікт, в якому використано ядерну зброю. Офіційно,  Другу світову не завершено й досі, бо Росія та Японія так і не підписали мирний договір.
- На базі антигітлерівської коаліції,що утворилася у ході війни, 26 червня 1945 року була створена ООН, головним завданням якої стало запобігання світових воєн у майбутньому.
   Ми пропускаємо через свої серця величний подвиг воїнів-визволителів переможного Травня-45! Світла пам'ять про всіх полеглих у кровопролитних битвах,загиблих у підпіллі,на окупованій території та на чужині- у концтаборах і на каторжних роботах - завжди житиме з нами.
 Ніхто не забутий,ніщо не забуто,бо на світі немає нічого більш важливого і цінного за мир і людське життя!


Немає коментарів:

Дописати коментар