вівторок, 19 травня 2020 р.

Чудернацька. Дивна. Незвичайна.

“Корона” впаде - користь залишиться! #Білозерка #Бібліотека #EuropeDay2020📙🌎Чудернацька. Дивна. Незвичайна.
Як правило, більшість найвідоміших туристичних локацій завоювали собі увагу природою, архітектурою, культурними пам’ятками або всесвітньо відомими заходами. Проте серед 2 мільйонів 700 тисяч міст світу є ті, які стали популярними лише завдяки своїй назві.1.Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, Великобританія
Звичайно, на першому місці має бути це містечко в Уельсі. Дослівно назва переводиться як «Церква святої Марії в улоговині білої ліщини біля бурхливого виру і церкви святого Тисліо біля червоної печери».
2.Y, Франція
Чи не дивно, що побратимом міста з однією з самих довгих назв світу є французька комуна з найкоротшою у світі назвою – Y. У французькій мові це прийменник, який означає «туди». В Y проживає всього 94 людини і звуться вони іпсілонцями.
3.Vatan, Франція
Назва комуни Ватан співзвучна з французьким «va-t’en», що означає «пішов звідси». Історичні факти говорять про те, що слово «Vatan» утворене з латинського vastinum – широке озеро. Проте місцеві мешканці зазначають, що повна назва міста – Vatan, tu y reviendras – «Йди, але ти сюди ще повернешся».
4. Берегуйфолу, Україна
Дивні топоніми є й в Україні. Наприклад, село Берегуйфолу в Закарпатській області. Там живуть переважно угорці, лише 30% населення – українці. Місцеві пояснюють, що назва Берегуйфолу з угорської означає «Нове село поряд з Береговим», оскільки у ХІІІ столітті тут існувало село Береги, яке було зруйноване під час монголо-татарської навали. Берегуйфолу відоме не лише своєю незвичайною назвою. Сюди їдуть відпочивати та відвідати кургани IV-IV ст. до н.е.

Немає коментарів:

Дописати коментар