пʼятницю, 12 березня 2021 р.

«Масляна, Масляна, яка ти красна»

  Масниця - стародавнє слов'янське свято, яке раніше відзначалося зовсім по-іншому. Раніше церква вважала це свято язичницьким. Зараз це православне свято, й церква сприймає його як частину підготовки до Великого посту.
   Мало хто замислюється, звідки бере коріння назва свята. Уся справа в тому, що протягом усього тижня перед початком Великого посту дозволялося вживати в їжу молоко, вершки, масло, сир і твердий сир, усі види риби. Початок цього свята завжди пов'язаний з початком Великого посту. Кожен день Масляного тижня мав свою назву.
   Масляний тиждень завжди починається з понеділка. Тому перші 3 дні святкувань називалися Вузькою Масницею. Дні з четверга по п'ятницю іменувалися Широкою.

😊Понеділок - «зустріч Масляної». У цей день зазвичай організовується опудало Масляної і катання на санках.
😊Вівторок - «загравання». Починається святкування в народі, на вулицях розгулюють скоморохи, діти і дорослі будують крижані замки.
😊Середа - «лакомка». Улюблений день всіх чоловіків, так як саме в середу прийнято пригощати млинцями.
😊Четвер - «розгул». Вважається найвеселішим днем, так як починаються масові гуляння, співи пісень, колядування, хороводи навколо чучела.
😊П'ятниця - «тещині вечорниці». Всі зяті запрошують своїх тещ на млинці.
😊Субота - спалюють опудало Масляної, що символізує відхід зими і прихід весни.
😊Неділя - «прощена неділя». У цей день потрібно просити прощення у своїх рідних і близьких, а також прощати, для того щоб увійти в піст чистим і гармонійним.

Масляну відзначають у багатьох країнах. В Європі теж є схоже свято, яке називається Бельтайн, воно відзначається в день великого рівнодення. Гуляння, схожі на нашу Масницю, проходять щорічно в Сербії, Англії, Чехії та Данії.

І в нашій бібліотеці 12 березня святкували Масляну - Масницю! Зима з Весною зустрілися, домовлялися і домовилися - Зима хазяйнує, доки млинці на столі!))) А млинці не довго на столі стояли - занадто смачненькими їх приготувала наша колега Танюша Досенко. А Зима й не переймалася (це видно на фото)! Так - то й так! А тільки ж опудало не палили - не можна за Правилами протипожежної безпеки!





Немає коментарів:

Дописати коментар