понеділок, 11 січня 2021 р.

«Терни і зірки - Джека Лондона"

12 січня виповнюється 145 років від дня народження відомого американського письменника Джека Лондона.



Не завджи писемний талант відкривається одразу, а тим паче визнається. А якщо зазирнути в трудову книжку письменника…

У десять років Джек опинився на консервній фабриці, з 18—20-годинним «робочим днем». «Я не знаю жодного робочого коня, який працював би стільки годин, скільки я...» — говорив він згодом.

У п’ятнадцять років він позичає у няні триста доларів і купує ялик, на якому заробляє ремеслом «устричного пірата». Так називали у Сан-Франциско браконьєрів, що промишляють на приватних плантаціях устриць. Сміливість і величезна фізична сила роблять його «королем піратів».



Потім він несподівано переходить на бік закону — поступає на службу рибальського патруля. Смертельно небезпечних епізодів вистачало по обидва боки устричного бізнесу.

У 1893 році він наймається на шхуну, яка вирушає у Берингове море за котиками. Через сім місяців він повертається. Мати показує йому газету «Сан-Франциско Колл», де оголошено конкурс на краще оповідання. Премія — двадцять п’ять доларів. За два дні сімнадцятилітній Джек пише оповідання «Тайфун біля берегів Японії». І займає перше місце.

Навесні 1894 року він приєднується до «армії Шеллі» — натовпу безробітних, що прямує з Каліфорнії до Вашингтона «вимагати правди». Джек стає професійним бродягою. Він повністю вивчив, як треба «давити сльозу» у перехожих, зривати з них же капелюхи у зручний момент чи кивати п’ятами від поліції. За бродяжництво він на місяць потрапляє до в’язницi.

Пройшовши «пролетарську школу життя», він захоплюється соціалістичними ідеями

У 1896 році знову поступає до школи. Потім за п’ять тижнів підготовки здає екзамени до Каліфорнійського університету.

Скрута примушує Джека кинути навчання — він вирушає на Клондайк за золотом. Переходить iз поклажею через найважчий Челкутський перевал. На Алясці він пробув рік. Замість золота на його рахунку — цинга й блокноти із враженнями.



У 1900 році виходить книга про золоту лихоманку під назвою «Син вовка». Золото Лондон добув олiвцем, а не киркою.

Джек стає знаменитим.

Гра "Професіїї які освоїв Джек" - https://learningapps.org/14913198 

Джерело https://day.kyiv.ua/uk/article/cuspilstvo/nadlyudina-dzhek-london

 

Немає коментарів:

Дописати коментар