четвер, 18 жовтня 2018 р.

«Козак і силою і розумом багатий»


(допис від Світлани Пекалюк, завідувачки Олександрівської сільської бібліотеки).
     14 жовтня Україна відсвяткувала День українського козацтва та День захисника України.
     Давно стала історією козаччина, її славетні походи і славні бої. Але підростають козацькі праправнуки і праправнучки – достойні їх нащадки. А чи гідні вони носити звання «юні козаки»?
 
   Щоб визначити, хто ж більше всього схожий на козака, працівники Олександрівської сільської бібліотеки запропонували учням 7 класу пройти через «суворі» випробування – конкурси, які склали конкурсну програму «Козак і силою і розумом багатий». Тож учасникам  довелося пройти аж через дев’ять випробувань. Це рівно стільки, скільки було колись порогів на Дніпрі. В давні часи ці пороги були страшною перешкодою на шляху до того, хто плив Дніпром на Січ. Вважалося, що справжнім козаком може зватися лише той, хто пройшов хоч раз у житті через ці пороги. 
     Учні розділилися на дві команди  - «Козаки» та «Козачки».
     Всім відомо, що козаки швидко бігали. Та були серед них і найпрудкіші, які могли швидко попередити козаків про небезпеку, передати цінну інформацію гетьману. Тож, перший конкурс «Доставка цінних пакетів» був на швидкість і кмітливість.
     Другий конкурс «Лицарі Таврійського краю» визначив переможців зі знання козацьких часів  на Херсонщині.
     Також добре відомо, що однією з найпопулярніших страв на Січі був куліш. А чи знають рецепт козацького кулешу сучасні кашовари? Ми змогли побачити це під час третього випробування «Козацька кухня».
     У конкурсі « Пригадай» команди  повинні були продовжити прислів’я.
     Під час  п’ятого випробування «Вершники» визначалися  теж найпрудкіші  та найвитриваліші команди.
     У шостому конкурсі «До булави треба й голови» учні показали знання з історії козацтва.
     Важким та цікавим стало випробування «Мудрий горщик». Команди у ребусах знаходили прислів’я та приказки про їжу.                                                       
     Наступним конкурсом був конкурс «Загадки».
     З  історії відомо, що на Січі все підпорядковувалось вимогам війни, тому жінкам категорично заборонялося бути там. Та в наш час багато жінок – військових. Навіть нещодавно українській жінці було присвоєно звання генерала. Що це не випадковість, довела  команда «Козачки». Бо дев’ятий конкурс для команди «Козаки» став справжнім випробуванням. Виявилось, що сучасним хлопцям не до вподоби український стратегічний продукт. З ним вони взагалі не змогли упоратися.
     Тож почесне журі, у складі бібліотекаря  Манойло Ірини та переможця І Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання - 2018» Іващук Дарини, з рахунком 33: 27 перемогу віддали дівчатам.
     Ну, а потім, за традицією Олександрівської бібліотеки, переможці й переможені смакували смаколиками.









Немає коментарів:

Дописати коментар