вівторок, 22 листопада 2016 р.

З Україною в серці: від Помаранчевої революції до Революції Гідності

„Ми є. Були. І будем вічно жити,
                                    І з нами Україна – рідний край –
                                    Розквітне в мирі й злагоді велично,
                                    Немов весняний сонячний розмай!”


 Сьогодні в Білозерській районній бібліотеці на героїко-патріотичній годині «Через майдан – до нової України» зібралися з нагоди відзначення третьої річниці Революції Гідності. Революція Гідності – це новий термін, який визначає політичні та суспільні зміни в Україні з 21 листопада 2013 до лютого 2014 року, викликані відходом політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію та подальшою протидією цьому курсу. Чим була революція для кожного з нас? Для когось прогулянкою, для когось війною. Але в першу чергу Майдан став випробуванням на цінність особистості людини, виміром людськості та гідності.  
 А як все починалось?
  21 листопада 2013 року студенти Києва вийшли на Майдан Незалежності в підтримку євроінтеграції за Єропейську Україну!
 Спочатку - це була виключно мирна акція молоді з гаслами: «Україна-це Європа», «Ми –вільні» « Ми хочемо в ЄС». Кількість активістів зростала з дня в день.
 А що ж було далі… А далі- не підписання угоди про асоціацію.
 А далі- жорстоке побиття студентів вніч з 24 на 25 листопада.
 А далі… А далі- покалічені людські тіла та серця, Михайлівський Собор, Майдан залитий кров’ю, барикади, шини. Революція гідності.
Революція Гідності кардинально змінила напрямок розвитку держави та суспільства, згуртувала свідомих, зрілих громадян - справжніх патріотів Батьківщини. Але шанс на зміни дістався нам дорогою ціною - ціною людських втрат. Вічною раною на серці кожного українця буде пам'ять про героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, кожен з яких віддав за свої переконання найвищу ціну власне життя.
 До цієї визначної дати в Білозерській районній бібліотеці  розгорнули  книжкову виставку-інсталяцію «За Україну, за її волю», на якій представили книги та періодичні видання про дві революції, які пробудили в душах українців ту національну єдність та свободолюбність, які притаманні їм з давніх часів, про патріотизм і мужність людей, які виступили на захист демократичних цінностей, про Героїв Небесної сотні та білозерчан , які загинули за свободу і територіальну цілісність України. Біля виставки проводяться бесіди та огляди представлених документів. 
  Метою героїко-патріотичної години «Через майдан – до нової України» було вшанування патріотизму і мужності громадян, які восени 2004 та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина. На заході використовувалися кліпи та відеофрагменти про події часів революції Гідності. Учні з особливим трепетом в душі прониклися патріотизмом і бажанням стати гідними громадянами України!

В кінці зустрічи під слова бібліотекаря: « Нехай кожен з нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню- частинки вічного. А світло цієї свічки хай буде даниною тим, хто навічно пішов   від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в наших серцях!»  усі присутні запалили свічки пам’яті. 




Немає коментарів:

Дописати коментар