вівторок, 22 квітня 2014 р.

Безсмертна велич Перемоги




  Ідуть в минуле історичні  події Великої Вітчизняної війни. І саме напередодні Дня Перемоги хотілося б згадати радісні миттєвості визволення нашої малої Батьківщини від фашизму. 14  березня  1944 р. – незабутня  сторінка в  історії  рідного  краю. Радянські  воїни в суворих  випробуваннях та  стражданнях здобули нам  мир і  свободу, визволення  від  страшного  ворогу.
До ювілейної  дати визволення Білозерки від німецьких окупантів,  члени краєзнавчого  клубу  «Пошук», Кисиличак Г. та Макаренко Я., провели пошуково – дослідницьку  роботу  за матеріалами   преси минулого століття. На своєму засіданні надали  молоді вичерпну інформацію  про військові операції Радянської  Армії на території району,  під  час яких було  визволено  наш край.  Також  познайомили з історичними  та документальними виданнями, що  розкривають події тих  трагічних  років.
  Визволяли  Білозерку  воїни легендарної  295 стрілецької дивізії 1040 полку під командуванням генерала  В.Ф. Маргелова. Всього на фронті і  флоті воювали 4479 жителів Білозерського  району,  із них 3125 – нагороджені орденами  та медалями СРСР, четверо  наших  земляків – Герої Радянського Союзу – брати Данило Нестерович і Олексій  Нестерович  Плахотніки  із Ульянівки, Іван Кузьмич Собко із Кізомису, Павло    Йосипович Чепінога із Іванівки. За  визволення  нашого  району 14 воїнам присвоєно звання Героїв Радянського Союзу, серед них відомий розвідник О.В. Ямщиков, С.Т.Приходько, легендарний С.А.Харченко та інші. 1784 жителі Білозерського  району не повернулися з війни. 618 воїнів загинули за визволення  Білозерського  району. Ці  дані  доносять до нас минуле з усіма його  трагедіями і драмами, звитягами та самопожертвою народу.
  Подіям, пов’язаним із звільненням Білозерщини від окупантів, вже 70 років. Жителі  нашого  краю дбайливо зберігають пам'ять про  загиблих земляків та воїнів – визволителів. Про  це  нагадують вулиці, сквери,  площі. Встановлені у селах району  64 пам`ятники,  меморіальні  комплекси, обеліски, пам’ятні знаки, братські та одиночні  могили, 26  з них  встановлені в честь воїнів – односельчан  і  нагадують кожному, якою дорогою ціною була врятована наша земля.  У  1967 р. за  рішенням Херсонського облвиконкому № 139/ 6 від  27 березня  у Білозерці була  проведена  реконструкція сквера   ім. Харченка. Було  споруджено меморіальний  комплекс ( автор – архітектор Ю.А. Васильченко):  Братська могила воїнів Радянської Арміі, пам’ятник на честь воїнів – односельчан і  Стела загиблим  воїнам, де викарбувано 78 прізвищ  земляків, що загинули смертю хоробрих. Пошуківці  разом з юнаками  відвідали його і поклали  квіти до Стели загиблих. Війна залишилася навічно у живій незгасній пам`яті. Адже пам'ять – це частина духовного життя народу, його найсвятіша  істина. Нам дуже потрібно, щоб молодь пропустила через свої серця великий подвиг  народу, який відстояв наше мирне життя в жорстоких боях  з фашизмом. Кожен  повинен розуміти цінність життя і, головне, зрозуміти – до кого і за що приходить безсмертя.




Немає коментарів:

Дописати коментар