середу, 16 квітня 2014 р.

День пам’яток історії та культури


Щорічно 18 квітня, в один день з Міжнародним днем пам’яток та історичних місць, в Україні відзначається День пам’яток історії та культури. Цей день невипадково збігається в часі з Міжнародним днем пам’яток та визначних місць, адже історико-культурна спадщина України загалом є невід’ємною частиною загальнолюдського культурного надбання, яке згуртовує світове співтовариство.
День пам’яток історії та культури — це професійне свято українських архітекторів, реставраторів, науковців, працівників державних органів охорони пам’яток культури та історії, а також усіх поціновувачів архітектурних шедеврів.
Унікальні культурні надбання, які тисячі років створювалися на території України попередніми поколіннями, є невід’ємною складовою спадщини всього людства. Зберегти і примножити ці скарби, зробити їх доступними для людей є обов’язком української держави і суспільства.
Об’єкти культурної спадщини Білозерського району Херсонської області є невід’ємною частиною культурної спадщини України. Відносини щодо їх збереження регулюються Конституцією України, законами України "Про охорону культурної спадщини", “Про охорону археологічної спадщини України”, іншими нормативно-правовими актами.
В Білозеському районі на державному обліку перебуває 62 пам’ятки історії та культури. Усі вищезазначені об’єкти взяті під державну охорону.
Білозерський район є одним з найбагатших регіонів Херсонщини за кількістю та різноманітністю пам’яток археології. Більшість з них представлена поховальними комплексами – курганами. За результатами інвентаризації на території району виявлено 154 кургани, 8 поселень, 4 городища та 2 ґрунтові могильники. Усі пам’ятки археології знаходяться на державному обліку та взяті під державну охорону. Справжнім скарбом Білозерщини є антична спадщина, яка складає понад 90% усіх відкритих на території Херсонської області античних пам’яток.
На сьогоднішній день не можна уявити повноцінного духовного життя країни без долучення людей до історії міст, сіл, культурних надбань, до унікальних творінь мистецтва й архітектури, які могутньою енергетикою, що йде з глибини віків, міцно з’єднують сьогодення з минулим і прийдешнім. Тому серед головних пріоритетів держави є збереження, вивчення і популяризація шедеврів національної історико-культурної спадщини.
Журавленко Ольга
Спеціаліст по охороні пам’яток історії та культури


Немає коментарів:

Дописати коментар