пʼятницю, 14 лютого 2014 р.

"Время выбрало их, закружило в афганской метели..."


 Афганська війна 1979-1989 рр. – одна з регіональних "гарячих точок" часів "холодної війни". Велася радянськими військами проти афганських моджахедів, які намагалися скинути прорадянський режим у країні. Причиною війни стало іноземне втручання в афганську внутрішньополітичну кризу, що була наслідком боротьби за владу між місцевими традиціоналістами та модерністами. 1973 р., після позбавлення влади короля Захір Шаха, Афганістан проголошено республікою, першим президентом якої став Мухаммед Дауд. Військовий заколот 27 квітня 1978 р. поставив при владі в Афганістані Народно-демократичну партію, програмні положення якої передбачали модернізацію фактично середньовічного суспільства. Це спричинило початок громадянської війни, в яку, з огляду на геополітичне міркування – недопущення посилення впливу США в Центральній Азії та захист радянських середньоазіатських республік – під приводом надання інтернаціональної допомоги, втрутився СРСР. Введення радянських військ на територію Афганістану почалося на підставі постанови політбюро ЦК КПРС, без формального рішення щодо цього ВР СРСР. Обмежений контингент радянських військ в Афганістані становив 100 тис. військових. Протягом 1980-1988 рр. допомога країн Заходу моджахедам склала 8,5 млрд. доларів, половину з яких надали США. Зміни в зовнішній політиці радянського керівництва після 1985 р. сприяли процесу політичного врегулювання ситуації в Афганістані. 14 квітня 1988 р. СРСР, США, Пакистан та Афганістан підписали Женевські угоди про поетапне мирне вирішення афганської проблеми. Радянський уряд зобов'язався від 15 травня 1988 р. до 15 лютого 1989 р. вивести усі війська з Афганістану. Загальні втрати особового складу радянських військ становили: загинуло – 13 833, поранено – 49 984, полонено – 312, інтерновано – 18 осіб.На Афганській війні загинуло 2378 вихідців з України. Всього участь у бойових діях брали 546 255 радянських солдатів та офіцерів. 71 учасник став Героєм Радянського Союзу, з них 11 українців. В 1990 р. ІІ з'їзд народних депутатів СРСР оголосив Афганську війну злочинною. Україна не має дипломатичних відносин з Афганістаном. Пошук українських військовополонених в Афганістані здійснюється через посольство в Пакистані.
  Традиційно до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав в районній бібліотеці відбулася літературно–музична імпреза «Біль обернений у слово: поети про війну в Афганістані».
 Під час проведення заходу були використані кадри з документальних фільмів про війну в Афганістані, уривки з художнього фільму «Дев’ята рота», відео-репортаж про виведення радянських військ із Афганістану, а також відеоролик на пісню «Чорний тюльпан» у виконанні О.Розенбаума. Цікавими для користувачів були і матеріали краєзнавчого характеру, які подарував Константин Козак, голова районної організації УСВА. В якій йдеться про воїнів-афганців уродженців Білозерського району.
До заходу була оформлена книжкова виставка «І в снах приходить Кандагар», в якій висвітлюється тема афганської війни.





Немає коментарів:

Дописати коментар