четвер, 13 лютого 2014 р.

Червоне серце - звістка про любов...


  14 лютого День святого Валентина. Існує багато традицій, пов’язаних з цим святом, які прижилися і на Україні. Традиція дарувати валентинки – найпоширеніша з них.
  Спочатку валентинки виготовляли вручну з кольорового паперу, фарб або кольорового чорнила. Кожен намагався зробити свою валентинку особливою і неповторною. Багато майстринь придумували самі різні дизайни і використовували різноманітні матеріали. Так з'явилися своєрідні стилі, деякі з яких використовують і в наш час:
"Мереживні валентинки" - на папері голкою протикали кілька крихітних дірочок у вигляді візерунка, який нагадував мережива жіночих суконь.
"Валентинки у вигляді сніжинок" - вже готові «мереживні валентинки» згортали кілька разів і гострими ножицями вирізали з них нові фігури.
"Акроїстичні валентинки" - це яскраві листівки з віршами, в яких кожна перша літера рядка починалася з літери імені тієї людини, кому призначалася ця валентинка.
"Валентинки-символи", в яких любовне послання було зашифровано у вигляді символів, знаків або малюнків. Наприклад, "Я" люблю "тебе".
І лише на початку 1800-х років з'явилися фабрики, які стали випускати перші чорно-білі валентинки. Соціологи стверджують, що у цей день всіх закоханих багато людей перестали писати листи (переважно у Великобританії), оскільки набагато легше було відправити невелику валентинку вже з готовим поздоровленням. Ймовірно, це сталося тому, що ці листівки просто і красиво висловлювали почуття людей в той період "стриманості почуттів".
 Але, не дивлячись на велику різноманітність вітальних листівок, найкращими завжди вважалися валентинки, зроблені своїми руками, оскільки умільці створювали справжні витвори мистецтва. Паперові валентинки часто обшивали шовком, прикрашали атласом або мереживами, обробляли пір'ям або квітами, а іноді навіть покривали золотом. На багатьох листівках також зображували бога кохання, Купідона, ангелоподібного бога, якого вважали талісманом дня Святого Валентина. Нікого в наш час не дивує те, що одним з найголовніших символів дня Святого Валентина є серце.
  Але серце - це не єдиний символ дня закоханих, знаками прояви любові і вірності є також:
  Червоні троянди. Ще в давні часи люди вважали червоні троянди улюбленою квіткою римської богині кохання Венери, тому букет червоних троянд символізував велику любов, подаровану богинею. Крім цього сам червоний колір символізував сильні і міцні почуття закоханих.
  Мереживо. Раніше багато дамських хустинок шили з мережив. Ще багато років тому, коли у жінки падала її хустинка, обов'язком кожного джентельмена було підняти її, і іноді чоловіки навіть боролися за це право.  
  Любовні вузлики. Багато закоханих в знак своєї любові плели так звані "любовні вузлики" - чергуються зав'язані петельки з стрічки або намальовані вузлики на папері. Такі любовні вузлики стали символом вічного кохання.
  Птахи-коханці - невеликі різнокольорові пташки в Африці, названі так за свою відданість одне одному, тому що вони ніколи не розлучаються зі своїми парами і літають тільки разом, як і всі закохані. Голуби теж вважаються символами любові і вірності, оскільки вони завжди разом піклуються про своє потомство.
  З часом валентинки ставали все різноманітнішими, з'явилися перші поштові відділення, завдяки яким можна було відіслати вітальну листівку в будь-яку країну світу. Оскільки до 1800-х років посилати валентинки було дуже дорого, то багато людей самі приносили їх своїм коханим.
  Поступово святкування дня всіх закоханих стало поширюватися по всьому світу, і в кожній країні з'являлися свої традиції. Наприклад, в Англії кілька століть тому в день Святого Валентина діти переодягалися у дорослих і ходили по будинках, виспівуючи святкові пісеньки. В Уельсі в цей день було прийнято дарувати дерев'яні ложки з вирізаним в них ключем, замковою щілиною або серцем.
  Традиція дарувати квіти на день закоханих, ймовірно, з'явилася на початку 1700-х років, коли Чарльз II завіз до Європи поетичне мистецтво персів під назвою "мова квітів". У 18 столітті "мова квітів" стала дуже популярною, адже вона допомагала висловити почуття і ставлення людини набагато яскравіше й точніше, ніж вербальна мова. В Європі почали виходити цілі книги з "квітковим лексиконом", в яких розповідалося кому, коли і які квіти потрібно дарувати. З тих пір жоден захід, жодне свято не проходили без квітів.
  У це свято люди дарують одне одному різні солодощі, найчастіше шоколадні цукерки в коробці у вигляді серця. Сьогодні в день всіх закоханих можна дарувати абсолютно будь-який подарунок - починаючи від маленької дрібнички і до сучасного мобільного телефону.
  Незважаючи на велику різноманітність подарунків, невід'ємним атрибутом дня святого Валентина залишаються вітальні листівки - валентинки.
  З кожним роком валентинки стають все більш різноманітними, переймаючи останні технології та досягнення науки. Так, наприклад, сьогодні можна придбати "співаючі" валентинки, на які ви можете записати будь послання своїм коханим.
  Привітання з днем Святого Валентина можна також надіслати електронною поштою. На багатьох сайтах можна знайти найрізноманітніші вітальні листівки та побажання. Щоправда, це може здатися трохи офіційним, що не властиво святу всіх закоханих, тому перше подумайте, чи варто посилати валентинку по Інтернету. І пам'ятайте, все геніальне - просто.
 Так і в нашій бібліотеці, ми не «вигадували велосипеда» , а для користувачів підготували перегляд виставки «Стріли Амура коханням озвуться», презентацію – вікторину «Символи і традиції дня святого Валентина» та запропонували всім відвідувачам бібліотеки протягом тижня зібрати з маленьких сердечок велику Бібліовалентинку.  «Маленьке серце у бібліотеці знайди – велику бібліовалентинку склади» - такі слова були закликом для дій наших користувачів, а Валентинка стала подарунком для колективу бібліотеки.













Немає коментарів:

Дописати коментар