пʼятницю, 9 жовтня 2020 р.

До уваги виборців.

 


Верховна Рада внесла зміни до Виборчого кодексу. Цьому передувала адміністративна реформа – істотне укрупнення громад і районів.Тому  майбутні місцеві вибори в Україні пройдуть за новими правилами. Детальніше про те, що саме змінилося можна дізнатися ТУТ



 Ми ж хочемо, зупинитися на бюлетнях для голосування. Якими вони будуть, та як в них не заплутатися.

Бюлетень — для чого він?

Бюлетень — це офіційний документ для голосування, в якому виборець відмічає кандидата чи партію, яким висловлює свою підтримку.

Форма і зміст виборчого бюлетеня та порядок встановлення результатів виборів визначаються законодавством (Закони України "Про місцеві вибори", "Про вибори народних депутатів України", "Про вибори Президента України") та рішеннями виборчих комісій, прийнятими у межах їх законних повноважень.

Виборець заповнює бюлетень, опускає його в скриньку для голосування. Якщо у бюлетені відсутня позначка або таких позначок кілька, а також в інших передбачених законом випадках, бюлетень визнається недійсним.

Виборчий бюлетень не є агітаційним матеріалом, однак його форма і зміст може вплинути на волевиявлення виборця. Оскільки перші позиції у списку виборці зазвичай прочитують, це може створити перевагу відповідним кандидатурам, тому для справедливості номери варіантів голосування у бюлетені розподіляються між кандидатурами шляхом жеребкування.

Форми бюлетенів для місцевих виборів у 2020 році.

Бюлетені для голосування матимуть різний колір в залежності від органу самоврядування, до якого відбуваються вибори. Зокрема, документи матимуть таке забарвлення:


·         блакитного кольору – з виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласної ради;

·         світло-зеленого кольору – з виборів депутатів районної ради;

·         світло-жовтого кольору – з виборів депутатів міської ради;

·         світло-сірого кольору – з виборів депутатів районної у місті ради;

·         кремового кольору – з виборів депутатів сільської, селищної ради;

·         світло-рожевого кольору – з виборів сільського, селищного, міського голови.

Бюлетені з виборів депутатів обласних, районних, міських, селищних рад з кількістю виборців 10 тисяч мають наступний, більш звичний для виборців, вигляд:


Як правильно проголосувати

Документ для волевиявлення нової форми необхідно "читати" по горизонталі: ліворуч буде перелік партій, посередині два квадратики для позначок, а праворуч - пронумерований перелік кандидатів від цієї партії. У кожному округу від партії балотується кілька кандидатів, і ви можете вибрати конкретного кандидата від партії (права частина бюлетеня). Обрана комітетом форма бюлетеня допоможе виборцеві легко зорієнтуватися в новій системі і вибрати кандидата, якому він довіряє - і мінімізує можливі помилки.

Покрокова інструкція заповнення виглядає так:

1. Необхідно обрати партію та поставити відмітку ("галочку", "плюсик" чи будь-яку іншу позначку) в першому квадраті для волевиявлення за партію.

2. До другого квадрату потрібно вписати номер кандидата, якому хочете допомогти піднятись у відповідному територіальному списку своєї партії.

Варто звернути увагу, що вносити цифри для голосування за кандидата треба дуже уважно. По-перше, бажано внести максимально точний номер, який зазначено поряд з його прізвищем (наприклад: не 6, а 06; не 1, а 01 тощо). По-друге, цифри необхідно вносити у другий квадратик для позначок, який розкреслено у вигляді трафарету (наприклад: раніше так писали індекси на листівках та поштових конвертах в Україні).


Чи можна буде поміняти зіпсований бюлетень?

Так. Виборець має право невідкладно звернутись із письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав йому бюлетень, з проханням видати йому інший в обмін на неправильно заповнений.

При цьому всписку виборців навпроти прізвища виборця робиться відповідна позначка, а бюлетень з помилкою невідкладно погашається, про що складається акт, щоб під час підрахунку голосів бюлетень був врахований як невикористаний.

Бюлетень можна поміняти тільки один раз. Докладно про процедуру заміни зіпсованого бюлетеня можна прочитати у Виборчому кодексі ст. 248, ч. 12.

Бюлетень не буде вважатися зіпсованим, якщо виборець проголосує тільки за партію і не поставить «трафаретний» номер за кандидата. У такому разі голос виборця піде на підтримку партії в цілому.

Нові бюлетені — це вимога нового виборчого законодавства.

Будьте уважні. Зробіть свій вибір 25 жовтня 2020р


Немає коментарів:

Дописати коментар