понеділок, 29 січня 2018 р.

Непереможність Крут


  Мало яка інша подія в історії України є настільки ж відомою, як бій під Крутами. Він посідає чільне місце в національній історичній пам’яті
  Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. Уже в березні 1918 року, після підписання Брестської мирної угоди, за німецької окупації України та з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі в Києві. Тіла вояків-студентів було перевезено до місця, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей учинок київської молоді героїчним.
Після цього про подвиг молоді під Крутами було забуто на більш ніж 70 років. В Україні відзначення бою під Крутами розпочалися лише напередодні проголошення її незалежності. 29 січня 1991 року з ініціативи Народного руху України, Студентської спілки, інших національно-демократичних організацій в Крутах було встановлено березовий хрест та відбувся перший невеличкий громадський мітинг.
  На державному рівні вшановувати пам'ять героїв Крут почали в Україні лише 2004-го. За рік перед цим, у січні 2003-го Леонід Кучма підписав розпорядження «Про вшанування пам'яті героїв Крут».
  Про трагічну загибель студентського куреня під Крутами працівники Білозерської районної бібліотеки розповідали учням 9-Б класу Білозерської ЗОШ№3 на  історичній годині "Непереможність Крут"
  Молодь  мала можливість у думках поринути в далекий і буремний 1918 рік, коли у бою під Крутами захищаючи кордони України  віддали своє життя відважні київські студенти, залишивши прийдешнім поколінням приклад мужності і патріотизму.





Немає коментарів:

Дописати коментар