вівторок, 23 січня 2018 р.

«Україна лагідна і мила, водночас велична і проста»

 У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. 
Одна з таких сторінок нашого минулого - боротьба українського народу за соборність своїх земель.
  Так вже розпорядилась історія, що упродовж століть наш народ та землі України були розрізнені, належали до інших держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави.
   22 січня 1919 року ввійшло до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України. Щороку в цей день український народ із вдячністю згадує тих героїв, які словом і багнетом намагалися відродити незалежну соборну українську державу. Саме 22 січня 100 років тому було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської  Народної  Республіки. Офіційно ж в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.
  22 січня,  до Дня Соборності, для громади Білозерки в актовому залі Білозерської районної державної адміністрації було проведено святковий мітинг «Україна – моя країна», на який працівники районної бібліотеки підготували хронологічний відеоролик «Величний день єднання» та книжково – ілюстративну виставку «Сила України в її воз`єднанні».  Для користувачів бібліотеки у читальній залі провели історичний азимут «Україна лагідна і мила, водночас велична і проста».  Учасники заходу не тільки прослухали історію виникнення свята – Дня Соборності України, а й ознайомились з історичними фактами про Україну, пригадали видатних українців, дізналися про всеукраїнську акцію «живий ланцюг» між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом, яка відбулася 20 січня 1990 року, як символ духовної єдності людей східних і західних земель України. 
  День Соборності України повинен виявляти найщиріші почуття любові, поваги до своєї держави, адже українська мрія – єдність, свобода і незалежність.









Немає коментарів:

Дописати коментар