середу, 4 травня 2016 р.

Пам’ять, опромінена трагедією

І тільки над Прип'яттю, дужо і владно,
Якесь нетутешнє вставало свічадо,
І сяйво його пробивалось уперто
Крізь темінь і крила, во злобі  простерті…
             
Борис Олійник

   26 квітня 1986 року почався відлік біди Чорнобильської катастрофи. Вона вразила весь світ, приголомшила людей страшним розмахом невідомої раніше біди, трагічні наслідки якої відчуватиме ще не одне наступне покоління . Мирна, щаслива весна перестала існувати для українського народу. 
 Ця жахлива трагедія увійшла в історію, в усі хроніки людства, як найбільша техногенна катастрофа, як невигойна рана на тілі України.    Минуть роки й десятиліття, а трагічний день Чорнобильської катастрофи  все одно хвилюватиме людей: і тих, кого він зачепив своїм крилом і тих, хто народився далеко покривдженої землі.
В    Білозерській районній бібліотеці до трагічних роковин оформлена виставка художніх, історичних видань, періодики, які знайомлять читачів з подіями аварії на ЧАЕС «Пам’ять, опромінена трагедією».
   З юнацтвом проведено інформаційну годину «Поріс Чорнобилем Чорнобиль, бідою нашою поріс"Біда розчинилася у духмяному повітрі, у біло – рожевому цвітінні яблунь, у воді, у родючих чорноземах. Вона розчинилася у людях. Ім’я їй – радіація.   Все живе на Землі безперервно піддається впливу радіації. Наскільки шкідливі підвищені дози радіоактивного випромінювання, як вони впливають на наш організм? Відповіді на ці питання  учні 7 класу Білозерської багатопрофільної гімназії почули від завідуючого рентгенологічним  кабінетом Литвиненко Юрія Миколайовича.  

   Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною. Ця  трагедія жорстоко нагадує нам про те, що люди ще не зовсім освоїли могутню енергію атома.





Немає коментарів:

Дописати коментар