середу, 24 лютого 2016 р.

Рідна мова - світ душі моєї!

21 лютого представники всіх націй і народностей відзначали Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошене на Генеральній конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 17 листопада 1999 року. Головна декларована мета Міжнародного дня рідної мови — сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн, а починаючи з  лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.
Мова - це чудовий дар, який ми отримали у спадок від сотень поколінь і користуючись рідною мовою, зберігаємо, розвиваємо її, щоб із чистим сумлінням передати її - могутню і ніжну - прийдешнім поколінням.
Одним із основних напрямків в роботі бібліотек є популяризація української мови, кращих творів української класичної та сучасної літератури та традицій рідного краю. Тому бібліотекарі центральної районної бібліотеки, до дня рідної мови  провели історичний урок «Рідна мова - світ душі моєї!» на якому говорили про мову – духовний скарб нації, про те, що це - не просто засіб людського спілкування, про те, що вона живе в наших серцях, що  мову не вигадаєш, не витвориш за рік чи два. Вона твориться віками, тисячоліттями. І творить її весь народ. Мудро чинить той народ, який вчиться рідної мови у дідів-прадідів, розмовляє нею, пише, співає, думає. І, звичайно ж, передає її своїм дітям і онукам.
   Володіння мовою міжнародного спілкування вкрай необхідно українцям, адже це
 розширює доступ громадян до світових можливостей освіти, культури та економіки. Без належного знання українцями англійської мови на належному рівні неможлива інтеграція України до наукового, економічного та політичного простору. В рамках відзначення Міжнародного дня рідної мови  та року англійської мови в Україні, який був оголошений президентом Петром Порошенком в цьому році, бібліотека організувала зустріч "Hello, Україно" із гостем американського штату Мен  Шоном Ніклесс та його дружиною Яніною, яка була нам за перекладача. Присутні познайомилися з культурою, традиціями, природою Америки. Бесіда  з учнями Білозерської багатопрофільної гімназії проходила в невимушеній, теплій, дружній атмосфері. Діти з радістю задавали питання на англійській мові, отримуючи можливість вдосконалити свої знання через живе спілкування.






Немає коментарів:

Дописати коментар