четвер, 21 січня 2016 р.

Зоря Соборності



У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події.
Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель. 
  Так вже розпорядилась історія, що упродовж століть наш народ та землі України були розрізнені, належали до інших держав: Російської імперії, Польщі, Австро-Угорщини. Тож споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави.
  День Соборності України -  відзначається щороку 22 січня згідно з Указом Президента України «Про День Соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99 «Про встановлення свята День соборності України»,  а з 30 грудня 2011р. Указом Президента перейменовано на День Соборності та Свободи України.
 Це не звичайна подія у літочисленні, а заклик до об’єднання, адже сила народу – в його єдності.
  Два роки тому 22 січня у Києві загинули перші герої Небесної сотні Сергій Нігоян, Михайло Жизневський і Юрій Вербицький, Роман Сеник.
Рік тому важко було повірити, що проллється кров патріотів. Але саме  в День Соборності загинули кращі сини України. Нині, коли триває війна, ми повинні проявити єдність, пам’ятати про тих, хто жертвує життям заради Батьківщини.
  З нагоди цього свята в Білозерській   районній бібліотеці підготували історичну годину «Зоря соборності».  Бібліотекарі розповіли присутнім про те, як  тривалий час українські землі були розділені кордонами двох імперій, про те, як українці мріяли про єдність та власну державу, про те, як постала соборна, об’єднана Україна, про величний  Акт Злуки, який  об’єднав українські землі  в єдину державу, ґрунтовно висвітлили історичне значення Соборності України та пов’язали їх із сучасними тенденціями розвитку незалежної української держави. Захід супроводжувала виставка матеріалів «Соборна. Вільна. Сильна.», на якій представлені матеріали про віхи становлення незалежної, соборної, суверенної держави – України.
  День Соборності України повинен виявляти найщиріші почуття любові, поваги до своєї держави, адже українська мрія – єдність, свобода і незалежність.






Немає коментарів:

Дописати коментар