вівторок, 15 грудня 2015 р.

Рівність. Свобода. Верховенство права.



Громадянське суспільство. Так само як і «рівність»,  «свобода» і «верховенство права», поняття, безпосередньо пов'язане з теорією і практикою захисту прав людини. І донести це  до молоді  дуже важливо. Необов’язково це повинна бути зустріч зі спеціалістами, чи урок правознавства в школі. Розкривати поняття прав краще через мультимедійні засоби, презентації, фільми.
 16 жовтня стартував XII Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA , мета якого -  сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.      Нове на цьогорічному фестивалі – кінопрограма DOCU/ДІТИ. Герої історій – це діти та підлітки, які стикаються з дорослими проблемами та вчаться їх долати.
   Вже традиційно фестиваль завітав до Білозерської районної бібліотеки. Так,  подивитися та обговорити фільм про права людини  з волонтером Молодіжного центру регіонального розвитку Евдокімовою Анною  ми запросили учнів Білозерської багатопрофільної гімназії. Діти переглянули фільм "ГАБРІЕЛЬ ПОВІДОМЛЯЄ З ЧЕМПІОНАТУ СВІТУ"  

  Бразильський хлопчик Ґабріель Матос був зовсім маленьким, коли дізнався, що Світовий кубок-2014 відбуватиметься в його рідній країні.
Він не здогадується, що його життя до того часу стане з ніг на голову. Аби привезти сотні тисяч уболівальників на футбольний стадіон, прокладають залізницю просто через квартал, де живе Ґабріель. Будинки зносять, родини змушені переїжджати, і навіть майданчик, на якому місцеві діти грають у футбол, скоро зникне. Для Ґабріеля усе це стає жахіттям. Хлопчик обурений нерівністю у своєму місті і викладає у свій блог відеозапис того, як бульдозери зносять його район. Стаючи журналістом, він намагається захистити свої права.
В цьому фільмі глядачі побачили утиски бідного населення державою, попрання права вільно вибирати собі місце проживання. Порівнюючи країни, Бразилію і Україну глядачі зійшлися на думці, що в нас майже так само: бідні дивляться футбол з телевізора, а якщо потрібно у «державних» інтересах - часто страждають найбідніші.
  Діти д
ивились фільм уважно і поступово через провокаційні питання втягнулись у обговорення.  Але думки глядачів розійшлися, чи потрібну справу робить Габріель, чи не всі зусилля марні. Дехто зауважив: «Ну той що, будинки влада все одно знесе…» Але такий підсумок нам не відомий, з’ясувалося одне: хочеш змін – спочатку встань з дивану!
  Тож сподіваємося, що і наступного року вже ХІІІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відвідає Білозерщину.



Немає коментарів:

Дописати коментар