пʼятницю, 7 листопада 2014 р.

Квітни, мово, зірницями слова!



Єдиний скарб у тебе – рідна мова.
Заклятий для сусіднього хижацтва.
Вона твого життя міцна основа,
Певніша над усі скарби й багатства.
 (П. Куліш)

  Українська Мова – одна з наймелодійніших і наймилозвучніших мов у світі.
Нею  мовлять, речуть, розмовляють, говорять, балакають, оповідають, кажуть, гомонять, моралізують, лепечуть, белькотять, бовкають, гаркають, гиркають оточуючі мене люди… У якій мові є ще така багата лексика?
Найбільший скарб народу – це його мова. Саме мова, яка віками, тисячоліттями складалася, шліфувалася на землі предків, передавалася з покоління в покоління, дедалі точніше і повніше відображаючи душу народу й водночас формуючи її. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що мова об’єднує народи в нації й змінює державу. Занепадає мова – зникає і нація. Коли ж мова стає авторитетною, перспективною, необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною і високорозвиненою стає як нація так і держава.
7 листопада до Дня української писемності та мови для учнів Білозерських шкіл  було проведено свято українського слова “Мово моя люба, мово українська, скільки в тобі рідного, близького!”
Бібліотекарі   розповіли користувачам про історію розвитку української мови з давніх часів й до наших днів, розкрили її роль серед східнослов’янських мов, розповіли про перші українські  словники. Виразно декламували вірші українських поетів  Кудрявченко Микола, Шалигіна Ілона, Ушенко Надія, Смірнов Артем та інші. Учні приймали участь у конкурсно-мовній  вікторині. Вони разгадували загадки про рідне слове, пригадували прислів’я і приказки, висказування про українську мову видатних людей, підбирали епітети до слів. Юні білозерчани люблять Україну, люблять свою мову, добре  знають історію її винекнення та творчість українських письменників. 
Вони впевнилися, що українська мова сягає своїм корінням у глибоке минуле. Мова відіграє важливу роль не лише у становленні нації, але й у житті кожної людини. Вона багата, таємнича, незбагненна, прадавня, не вичерпна… Для кожного народу дорога його мова, а українцям, найближче до серця — українська. Так давайте ж разом вивчати, зберігати та примножувати нашу рідну мову.



Немає коментарів:

Дописати коментар