суботу, 12 вересня 2020 р.

«Дегустація книжок Станіслава Лема»


  12 вересня  виповнюється  99 років від дня народження польського письменника-фантаста  Станіслава Лема.
 Він народився у Львові у 1921 році в сім'ї лікаря.
У Львові Станіслав Лем провів дитячі та юнацькі роки. У 1945 році  родина Лемів репатріювалася до Кракова, де Станіслав вступив на медичний факультет Ягеллонського університету. Після закінчення університету у вільний час від лікарської практики Лем почав писати оповідання.
  Твори Лема - високоосвіченої людини, що прекрасно розбирався в астрономії та біології, кібернетиці та фізиці - рясніють інтелектуальним гумором і грою слів. Його книги перекладені на 41 мову, їх тираж становить близько 30 млн. примірників. Станіслав Лем член Польської Асоціації Письменників, лауреат багатьох національних і зарубіжних премій, володар кількох вчених ступенів.
  В Інтернет центрі бібліотеки  організували для молоді пізнавальний BOOK – тайм «Дегустація книжок Станіслава Лема». Бібліотекар розповіла про
13 речей, які передбачив Лем /планшети та електронні книги, інтернет, аудіокниги, смартфони, Google, 3D – друк…https://culture.pl/ru/article/13-veshchey-kotorye-predskazal-lem / Більшість цих предметів ми використовуємо щодня, вони стали частиною нашого повсякдення. Також молодь знайшла схожість ідеї фільму «Матриця» і романом «Футурологічний конгрес» та ознайомилася із  кращими екранізаціями науково-фантастичних романів  Станіслава Лема (https://culture.pl/ru/article/luchshie-ekranizacii-nauchno-fantasticheskikh-romanov-lema)
Станіслав Лем - автор творів-легенд, на яких виросли покоління шанувальників наукової фантастики, - "Соляріса", "Едему", "Зоряних щоденників Йона Тихого" - і безлічі інших.  Лем -письменник, якого критики називали "останнім з філософів-енциклопедистів". Але перш за все Станіслав Лем - класик світової літератури XX століття.




Немає коментарів:

Дописати коментар