пʼятницю, 3 липня 2020 р.

Жива вода купальської ночі.

Івана Купала ніколи не змінював своєї дати – з року в рік він настає з ночі 6 липня і закінчується 7 липня.

  Колоритна атмосфера цього дня зберігається через очищення за допомогою вогню і води – найдавнішої форми магічних дій. Івана Купала – одне з чотирьох головних свят сонячного календаря. Це, мабуть, єдине язичницьке свято, що збереглося досі, та на яке майже не вплинуло християнство.

 Історія Івана Купала
 Спочатку, в часи, коли наші предки молились багатьом богам, свято Івана Купала відзначали у день літнього сонцестояння, тобто 22 червня. Цей найдовший у році день вважався магічним, а ніч напередодні обіцяла чудеса і магію. Святкування відбувалося на славу божества родючості з іменем Купало. З приходом християнства язичницькі боги поступово були забуті, змінилися і багато свят, їх суть і дата, коли Івана Купала відзначають. У церковному календарі день Івана Купала збігається з різдвом Івана Хрестителя (Предтечі), за старим стилем його відзначали 24 червня, а в сучасному календарі Івана Купала відзначають 7 липня, що взагалі не має ніякого зв'язку з літнім сонцестоянням.


У цей день прийнято гадати на судженого, тому незаміжні дівчата з особливим трепетом чекають купальську ніч.

Традиції та обряди

  • На сході сонця слід умитися або викупатися у річці. Ця процедура змиє всі захворювання з тіла, прибере прищі, зміцнить імунітет;
  • Щоб позбутися від тарганів, павуків та інших комах, що мешкають у квартирі, потрібно окропити ранковою росою стіну, ліжко, кути і підлогу будинку;
  • У ніч на Івана Купала дівчата ходили в ліс збирати лікарські трави і квіти. Знахарі переконані, що в цей період кожна рослина наповнюється незвичайною силою, здатною вилікувати від багатьох захворювань. Особливим попитом користувалися деревій, звіробій і ромашка;
  • У цей день прийнято було збирати квіти для ворожіння. Знайшовши квітку, дівчина клала її під подушку. Якщо бутон розпустився, це до швидкого заміжжя, а зів’ялий говорив про те, що дівчина не вийде заміж цього року;
  • Плели вінки, які пускали по воді. За традицією потрібно було назбирати 12 різних видів рослин і з них зробити вінок. Якщо він потоне – дівчина не вийде заміж в цьому році, якщо відплив від берега – наречений ходить зовсім близько;
  • Як тільки сонце сідало, молодь розпалювала величезне багаття. Тримаючись за руки, вони стрибали через нього. Якщо молоді люди “подолали перешкоду” не розтискаючи рук, значить судилося їм бути разом, а якщо навпаки – пара скоро розлучиться.
P.S.
А чи ви знали, що свято Івана Купайла - це український день Валентина?

  Рідновіри (язичники) стверджують, що в українській культурі є свої “рідні” свята-аналоги Дня Валентина. Люди, які шанують культуру наших предків, до сих пір їх відзначають, але не в лютому, а навесні та влітку.
Один з таких днів – свято слов’янського божества Ярила (23 квітня). Другий – свято Червоної гори (21 квітня). Свято Ярила вважалося чоловічим, Червона гора – жіночим. Символіка, яку вони несли в собі, схожа зі святом всіх закоханих.
“У цей день молоді люди придивлялися одне до одного, виявляли знаки уваги. Могли висловити в цей день свої почуття”.
Але на відміну від Дня Валентина, свята, які відзначали ще наші предки, мають свою історію і символізм.
“Всі ці дати пов’язані з аграрними культами, з природними процесами. Люди, святкуючи їх, демонструючи свою любов, хотіли допомогти природі прокинутися від зими і почати відроджуватися, почати новий цикл життя. Тому це не порожні забави, а усвідомлені дії, які мали під собою глибокий сенс”.
Ще одне з таких свят любові, яке більшою мірою, ніж Ярило і Червона гора, користується популярністю в українців – свято Івана Купала (в ніч з 6 на 7 липня). Його основні символи – чоловік і жінка, любов, сім’я.
“Так, на Купала молоді люди заявляли про свій намір завести сім’ю, продовжити рід, але все це відбувалося в нерозривному зв’язку з природою”

ФІЛЬМОГРАФІЯ:

-"Вечір на Івана Купала" — український радянський художній фільм-драма кіностудії ім. Олександра Довженка 1968 року. Варіації на теми оповідань Миколи Гоголя та українських народних казок. Режисер — Юрій Іллєнко.
-"Квітка папороті" — мультфільм 1979 року. 
-Ой,на Івана та Купала. Короткометражний фільм(LoveStory. )Короткометражний фільм за мотивами легенди про купальську ніч.Знятий ще у далекому 2013 році
- песня "Ночь на Ивана Купалу" к полнометражному мультфильму "Бабка Ёжка и другие"

Немає коментарів:

Дописати коментар