суботу, 28 січня 2017 р.

У думці – знову тліє бій під Крутами.

Крути! Крути! - смолоскип у майбутнє...
Б.-І. Антонович
  В історії України важко знайти подію, яка б за своєю суттю на стільки б була спрямована у майбутнє, як події  29січня 1918року. Бій під Крутами – трагедія на сторінках української історії і перемога духу, яких мало в історії людства. Свідомо, а може, й не свідомо крутянці довели, що боротьба за свободу і незалежність України ніколи не припиниться. Цією думкою жили воїни Студентської сотні Січових стрільців, кадетів першої Української юнацької школи ім. Б.Хмельницького, студенти і гімназисти, які билися під Крутами.

  Про Героїв Крут багато написано, їм присвячують поетичні і прозові твори, окремі статті в пресі, книги. На полі бою в Крутах 2006 року відкрито пам’ятник – комплекс, куди  увійшли музей, каплиця та курган із червоною колоною, увінчаною тризубом. Навколо кургану встановлено 300 гранітних монолітів та висаджено каштановий гай. У Києві на Аскольдовій могилі встановлено хрести, біля яких відправляють панахиди. 
  Про ці та ще деякі цікаві факти у районній бібліотеці на інформаційній годині «У думці – знову тліє бій під Крутами » знайомили користувачів не тільки юного віку, а й людей більш поважної категорії. Сьогодні  молодь має можливість пізнати  історію на уроках в школі, а от дорослі тільки через самоосвіту.  І бібліотека в цьому їм допомагає, роз’яснює, змінює їхні погляди на правдиве історичне минуле нашої України.



Немає коментарів:

Дописати коментар