неділю, 14 серпня 2016 р.

Прийшов Спас - йде вже літечко від нас.

            З глибин українського народного світогляду виринає багато народних свят,звичаїв,вірувань та прикмет. У серпні ми відзначаємо три чудові свята – три Спаса,тому цей місяць у наших предків ще називався Спасівкою. Свята врожаю, які побутували з давніх-давен в усіх хліборобських країнах, відзначалися врочисто, як прояв подяки Богові за щедрі дари літа плоди, ягоди, овочі, злаки, мед тощо. Ці свята особливі, бо у них тісно переплелися церковні традиції з народними.
  Перший Спас називається «Винесення Чесних Древ Животворного Хреста Господнього», який за новим стилем святкують 14 серпня. В народі ж називають це свято по-різному:Медовий Спас, Маковій, Мокрий Спас. У цей день відзначається пам'ять  сімох  святих Старого Завіту – мучеників Маккавеїв та їх матері Соломії.     Якщо  « з Першого  Спасу – холодні роси», то з Другого Спасу вже починаються приморозки, а тому й кажуть «Прийшов Спас - держи рукавиці про запас!».
            19 серпня  за новим стилем відзначають Другий  Спас або Яблучний Спас. В церковному календарі це свято отримало назву Преображення Господнього. Головним обрядом цього дня є освячення плодів і злаків у церквах, зокрема яблук, бо їсти їх до цього дня вважалося гріхом.
             Третій Спас, який відзначають 29 серпня, ще називають Хлібним, оскільки цього дня господиня випікала перший хліб з нового урожаю. З хлібом-сіллю проводжала вона господаря в поле, де він засівав озимину. В кожній родині відбувалося освячення зерна, щоб забезпечити достаток протягом року.
     Бібліотекарі відділу обслуговування  Білозерської  районної бібліотеки  провели  інтернет- бесіду «Прийшов Спас – йде вже літечко від нас», розповіли користувачам не лише про Спасівку, а й інші свята, звичаї, обряди, символи та традиції українського народу, які формувались протягом багатьох поколінь  нашими предками.



Немає коментарів:

Дописати коментар