суботу, 21 січня 2017 р.

Соборність - крок до єдності нації

   Незчисленні покоління українців мріяли про свою незалежну соборну державу, про те, щоб усі етнічні землі, в різні часи поділені між різними імперіями, нарешті об'єдналися в єдине ціле. Збулося довічне прагнення нашого народу. Збулося те, за що страждали і гинули, боролися і вболівали, для чого жили і працювали мільйони синів і дочок України  -  впродовж років, десятиліть, століть...
   День Соборності - свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Саме того зимового дня в золотоверхому Києві під перегук дзвонів Святої Софії було ухвалено рішення про об'єднання двох, розділених історичною прірвою, гілок українського народу. В Універсалі Директорії УНР наголошувалося: «Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».  Так, спираючись на заповітні мрії і широке волевиявлення обох частин українства, враховуючи об'єктивні історичні, політичні, духовні, правові аспекти цього тривалого й болісного процесу, постала єдина соборна Українська держава.
21-го січня 1999-го року відповідно до Указу Президента України № 42/99 День Соборності був закріплений на законодавчому рівні суверенної держави.
З нагоди цього свята в районній бібліотеці підготували історичну панораму  «Соборність України – запорука міцної держави».  Бібліотекар   розповіла  присутнім про те, як  тривалий час українські землі були розділені кордонами двох імперій, про те, як українці мріяли про єдність та власну державу, про те, як постала соборна, об’єднана Україна, про величний  Акт Злуки, який  об’єднав українські землі  в єдину державу.
Ця пізнавальна історична інформація викликала у присутніх почуття гордості за свій народ, який зробив серйозний крок до об’єднання більшості етнічних українських земель в єдину державу. На закінчення заходу присутні  переглянули  документальний фільм «День Соборності!» з кадрами хроніки 1919 року.

Соборність – це символ. Символ боротьби за волю. Порозуміння між людьми. І часточка надії і віри у майбутнє рідного краю та України!




Немає коментарів:

Дописати коментар