понеділок, 15 червня 2015 р.

Переймаємо досвід

З  24 по 30 травня 2015р проходив другий тур україно -польского проекту  «Взаємодія НДО з органами місцевого самоврядування». Його метою є перейняття досвіду польської моделі місцевої демократії. Група складалась з 25 чоловік представників 4 регіонів України (Івано-Франківськ, Кременчуг, Чернігів, Херсон). Представником Білозерської районної бібліотеки став Малишенко О.Ю., який і поділився своїми враженнями та набутими знаннями.

«Враження виключно позитивні:
Міста, в яких багато реставруючих будівель, прекрасні готелі.
Абсолютна відсутність білбордів у місті.
Співаючі лавки (!!!)

Корисні семінари про реформи:
 Реформи проводилися дуже швидко. Питання було, що скоріше робити, проводити вибори чи впроваджувати реформи. Вибрали реформи, оскільки це викорінювати - б неефективну владу. (Але як сказав Вітольд Монкевич - це зараз не про Україну - надто багато часу минуло, і корупція дуже вкоренилася.)
        
Здивувало існування НДО (недержавна організація), які  займаються пошуком роботи для безробітних без допомоги держави. І набагато більш ефективно - 3000 проти 500000 у рік робочих місць.

Так само прозорість відрахування і розподілу податків, через сайт де можна все порахувати. / І така організація як Watchdog - займається висвітленням (ЗМІ, блоги, сайти, сторінки) і контролем роботи місцевої влади (зараз нам просто необхідна )/.

Цікаво, що всі (!!!) пропозиції громадян щодо місцевого самоврядування повинні розглядаються владою, на які даються обґрунтовані відповіді, якщо ця пропозиція не була прийнята до впровадження. Бувають публічні дебати, де кожен може задати питання та отримати відповіді. Всі дії висвітлюються в ЗМІ.

Побувавши в Польщі, задумався про альтернативну видобутку енергії. Вітряки - відмінний спосіб для економії енергетичних ресурсів.

Школа (гімназія):
 Форма навчання відрізняється досить сильно. Перші 6 років початкової школи, після 3 роки - старшої. На кожного учня виділяється певна грошова субвенція, це визначає рада гміни(громади). І вже після обов'язкове отримання професії через професійне училище (школа). Тобто всі отримують професію для роботи, кожен сам вибирає яку. А далі на розсуд - університет чи працювати. Гімназія для загального населення в 4800 чол. набагато краще, ніж будь-яка Херсонська приватна школа. Тому,  що велика частина бюджету йде на освіту - і це правильно! Освіта також може бути передана НГО, наприклад заняття з фізкультури проводяться місцевим спортивним клубом  і т.д.

Що стосується  культури: зазвичай це 2 центри в гміні -  бібліотека і будинок культури.

  Велика кількість центрів допомоги дітям і дорослим людям мають якісь недоліки:

Дітей розвивають за допомогою терапевтів різного напрямку, дорослим дають посильну роботу (виготовлення виробів, ручна робота), і люди самі на себе заробляють. В силу віку людям пропонують інші форми занять, щоб потім знайти роботу в суспільстві. Все це говорить про те, що держава, за допомогою активістів і НДО турбується про життя свого населення.

Сподобався центр реабілітації в Полановічах. Де допомагають, і навчають людей, які ніколи в житті нічого не знали, крім роботи на полі. Алкоголіків і людей, які давно не працювали, теж переучують і дають роботу. Працюють люди по трудовому кодексу, виконують суспільно корисну роботу (розподіл сміття, чистка місцевості). Вигідно тим, що ця робота від професіоналів буде коштувати набагато дешевше. Основне завдання - інтеграція людей назад у суспільство.

Але кожна з відвіданих організацій відповіла, що до своєї мети йшли 12 років. Створювали свої напрацювання (брали з інших країн), ділилися досвідом, співпрацювали з місцевим самоврядуванням, шукали зовнішні резерви. І зараз Євросоюз виділяє свої кошти для розвитку НДО.

 Вражає чистота і оздоблення не тільки вулиць, але доріг і трас. Також окремі урни для скла пластику та паперу. (!!!)
Здивувало що бурмістр г.Велюня, міський голова, при зустрічі привітався з кожним особисто (виявляється і таке буває). Чітко, коректно і прозоро розповідав про роботу, фінансах і пріоритети розвитку міста, а саме кошти вкладаються в основному у розвиток культури і спорту. Найвідоміший волейболіст Польщі з Велюня.

Підсумовуючи хочу сказати :Що співпраця НДО з органами місцевого самоуправління є однією з основ польської моделі місцевої  демократії, в якій громада може впливати на своє життя, якщо буде проявляти активність на місцевому рівні.  Цей візит не залишив мене байдужим і надав натхнення для позитивних змін у повсякденному житті.»














Немає коментарів:

Дописати коментар