пʼятницю, 19 червня 2015 р.

День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні



Хоча з часу закінчення Другої світової війни минуло 70 років і вже вивчено й досліджено багато різних сторінок цієї величезної масштабами і кількістю жертв трагедії, усе ще є сторінки, які, на нашу думку, практично маловідомі нашим співвітчизникам. Особливо це стосується людей молодого й середнього віку.
   Так, наприклад, ми дуже мало  зустрічали друкованих робіт в Україні про долю українців, яких було примусово вивезено  на підневільні роботи до  Німеччини,Норвегії, Австрії і Бельгії в 1941-1945 роках. У роки Другої світової війни на Німеччину та її союзників примусово працювало близько 13 млн. робітників із 26 європейських держав. Кожний десятий, понад два мільйони таких невільників, було доставлено з території сучасної України. Нині важко знайти хоча б один населений пункт, звідки б не вивозила "рабів" німецька, румунська чи то угорська окупаційна влада.
   Безправні, позбавлені елементарних умов проживання, завжди голодні наші співвітчизники, як правило, виконували брудну і тяжку роботу. Багато невільників із Радянського Союзу після повернення на Батьківщину на довгі роки знову стали жертвами репресій. Перебуваючи під підозрою, звинувачені в колабораціонізмі, вони були суттєво обмежені в громадянських правах і свободах. Історія остарбайтерів, тривалий час замовчувана, викреслена з офіційної пам‘яті про Другу світову війну.
   Тож  бібліотечні працівники поставили собі за мету в міру своїх можливостей заповнити цю прогалину – провівши історичну розвідку в даному  напрямі. Підсумком роботи стали бібліотечні заходи приурочені  Дню  скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні : "Життєві ландшафти - життя у неволі", "Гірке слово остарбайтер". На яких розглядалися: примусова депортація робітників з окупованих територій до Німеччини та долі наших місцевих жителів: Сибадаш Галити Тимофіївни (1923), Царюченко Марії Тимофіївни (1920), Торопенко Анни Іванівни (1926), Бондаренко Марії Іванівни (1927), Омельченко Меланії Йосипівни (1935).      Тяжка доля остарбайтерів не оминула їх. Дехто зовсім недавно пішов із життя. Адже тяжкі випробування, перенесені в неволі, не пройшли безслідно, тривожать і нині сивочолих ветеранів.

  Віддаймо шану всім українським борцям, які в час воєнного лихоліття визволяли рідну землю від фашистських загарбників. Схилімо голову перед мільйонами невинних жертв, яких забрала війна.
  Слава їм, вічна і світла пам'ять! 














Немає коментарів:

Дописати коментар