четвер, 19 березня 2015 р.

Тренінг з використання електронної системи моніторингу діяльності мережі публічних бібліотек України


  12 березня на базі Херсонського  регіонального тренінгового центру відбувся одноденний тренінг для бібліотечних працівників Білозерської, Великоолександрівської та Каланчацької  ЦБС, а також спеціалістів відділів культури цих районів з вивчення електронної системи моніторингу базової мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР).
     Електронна система моніторингу мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР) – це база даних, яка містить усю інформацію про публічні бібліотеки України: адресну частину з характеристиками кожної бібліотеки, а також показники, що відображають діяльність бібліотек.
     ЕСМаР дає можливість оперативно збирати дані та обробляти їх і автоматично перевіряти на помилки, контролювати процес подання звітів і надсилати повідомлення з нагадуваннями та запитами, а також дивитися показники роботи бібліотек не лише зведені, а й до рівня окремої бібліотеки.  Експортувавши дані в Excel, можна їх порівнювати, виводити тенденції і будувати графіки та діаграми.
     Під час тренінгу учасники ознайомились з системою, навчились створювати та редагувати дані користувача, переглядати статистику, подану бібліотеками, повертати на редагування звіти відповідальним особам, експортувати дані звітів бібліотек в Excel для аналізу, розсилати масові повідомлення на електронну пошту, автоматично створювати звіт за формою 6-НК.
     Наостанок кожен учасник заповнив звіт своєї бібліотеки, закріпивши набуті знання на практиці.
     Наразі завдання районної бібліотеки – навчити всім цим премудростям сільських бібліотекарів, так як, починаючи з 2015 року, кожна сільська бібліотека сама подаватиме електронні звіти, маючи особистий логін і пароль.








   

Немає коментарів:

Дописати коментар