середу, 19 лютого 2014 р.

Ніжно вливаються в гомін Дніпра добрі і щирі слова Кобзаря!

 
   У кожного народу є свої поети, письменники, яких знають всі: і дорослі, і діти.
Для українського народу таким поетом є Тарас Григорович Шевченко.  Його  ще називають Великим Кобзарем, бо свою найкращу книгу він назвав «Кобзар».
   Цього року, 9 березня, ми святкуватимемо 200 – річчя від дня народження цього видатного мислителя, геніального поета, художника, відомого усьому світові.
І вже сьогодні по всій Україні проходять різноманітні заходи з цієї нагоди. Люди йдуть до памятника , щоб запалити свічку, покласти квіти, декламують його вірші і цим висловлюють свою шану Великому Кобзареві.
    Кізомис, як маленька частина великої держави, не є винятком.
   17 лютого там стартував конкурс читців творів Т.Г.Шевченка «Рядки пророчі не втихають!», ініціатором та організатором якого є Кізомиська сільська бібліотека.
   На розсуд членів журі діти представили яскраву добірку творів Великого Кобзаря: «Ой, люлі, люлі, моя дитино…», «Не завидуй багатому!», «За сонцем хмаронька пливе…», «Заповіт» та ін.
   Оцінювали любителів шевченкового слова журі: Канцеварова І.В. – вчитель початкових класів, Яковенко М.О. – керівник шкільного драматичного гуртка «Маска», Гороховська В.К. – завідувачка  бібліотеки. Особлива увага приділялася оцінюванню сценічного мовлення, розумінню теми, ідеї твору та його актуальності.
   У кожного учасника була можливість збільшити свої шанси на перемогу, провівши власну пошукову роботу з біографії Т.Г.Шевченка «Такий відомий та невідомий Шевченко».
   Поки  журі підводили  підсумки, діти мандрували «тарасовими стежками» та відгадували їх секрети у грі – кросворді, переможницею якої стала Білоус Олександра. Дівчина отримала грамоту за найвищий рівень знань з біографії поета.
   Нелегко було визначитись з переможцем, кожна дитина прагнула перемоги і була достойна її. І все ж таки найкращим читцем творів Т.Г.Шевченка серед учнів молодших класів була визнана Кулілєєва Анастасія, а Бандурист Ілона та Білоус Олександра завоювали друге та третє місце відповідно.
   Відзначеними членами журі були виступи Черкасова Романа («Садок вишневий коло хати…»), Богуш Олександри («Встала й весна…»), Пирожкової Анастасії («Світає»).
   Захід було проведено у тісній співпраці з педагогічним колективом Кізомиської загальноосвітньої школи I-II ступенів.
   Завершиться конкурс 21 лютого, коли буде проведено відбір переможців серед учнів середніх та старших класів.
На постійній варті у бібліотеці працює книжкова поличка під назвою «Ніжно вливаються в гомін Дніпра добрі і щирі слова Кобзаря!», на якій представлена збірка творів Т.Г.Шевченка у 6-ти томах , книжки «Т.Г.Шевченко. Усі твори в одному томі», « Спогади про Тараса Шевченка», «Тарас Шевченко. Давидові псалми» та пошукові матеріали «Такий відомий та невідомий Шевченко».
   Нас просто не існує без Шевченка. У ньому - уся історія наша, усе буття, усі мрії. 
  Тож, думаймо про Шевченка,  живімо Шевченком…І лише тоді почнеться справжнє відродження добра й справедливості, коли ми почуємо те слово…






Немає коментарів:

Дописати коментар