середу, 29 травня 2013 р.

Культурні події Білозерщини

 28 травня в Білозерському районному музеї імені Дмитра Багалія відкрилася інтерактивна експозиція «Культура на дотик» на честь Ольги Скороходової в рамках міжнародного проекту «Новий подих культури: спадщина наповнена життям мистецтва»
Однією з найбільш видатних постатей, що народилися у селищі Білозерка є Ольга Скороходова – всесвітньо відома педагог, вчений-дефектолог, автор низки наукових та літературних праць, які були створені нею при повній відсутності зору і слуху. Її головний твір «Як я сприймаю й уявляю собі навколишній світ» (1947), удостоєний багатьох премій та перекладений на багато іноземних мов. В ній вона описує світ сліпоглухої людини, вона формує систему взаємовідносин з людьми з обмеженнями життєдіяльності, в якій всі мають однакове право на загальнолюдські культурні надбання. Зокрема йде мова і про музеї, які теж відчиняли двері і колекції для сліпих та сліпоглухих. Скороходова описує власний досвід відвідування музеїв (сприйняття предметів на дотик, на нюх). Проте метод Скороходової до сприйняття культури і мистецтва може бути цікавим для всіх абсолютно відвідувачів. Цей підхід створює неповторний світ відчуттів одного органу – соло дотику, соло запаху, соло звуку. Метод Скороходової робить музей не приміщенням, в якому все навколо відчужене від глядача, а творчим майданчиком, дискусійним клубом, вікном у інший світ.
Проект «Культура на дотик» скерований на організацію інтерактивних заходів, під час яких відвідувачі стають не тільки глядачами, а залучаються до активної діяльності – беруть участь у вікторинах, мистецьких заходах, в ігровий спосіб знайомляться з експонатами і вивчають історію свого краю, пізнають особливий світ незрячих. Музей стає «відкритим» - замість стандартного «нічого не чіпати руками», вам говорять – «спробуйте культуру на дотик», «пізнавайте світ в інший, незвичний для себе, спосіб».
Принцип побудови Експозиції Ольги Скороходової скерований на тактильне сприйняття предметів. Під час інтерактивних екскурсій відвідувачі руками «оглядають» експонати, беруть участь у заходах за «мистецьким столом», під час яких можна навчитися писати шрифтом Брайля, працювати з художніми матеріалами наосліп, знайомитися з предметами за допомогою різних органів відчуттів, пізнаючи їх з інших сторін.

До складу Експозиції Ольги Скороходової входять також арт-об’єкти, створені молодими митцями під час воркшопу «Пленер на дотик». Ідея пленеру – поєднати музейну експозицію, світ «одного відчуття» та сучасне мистецтво. Одним з результатів пленеру стало створення серії ілюстрацій до головного твору Ольги Скороходової – книги «Як я сприймаю, уявляю та розумію навколишній світ».
Завітайте до музею!!!
                                              













Немає коментарів:

Дописати коментар