четвер, 30 червня 2016 р.

Ти молодий! І це прекрасно…

    Юність і молодість - це прекрасні і пам'ятні етапи в житті кожної людини, крім того, це ще й особливий стан душі. Це час дерзань, пошуків, відкриттів і реалізації  найсміливіших сподівань.

  З нагоди Дня молоді в бібліотеці презентовано виставку-рекомендацію   «Молодь читає та радить»  та виставку-вітраж  "Ми – юний цвіт Білозерщини”,  де представлено книги, нормативні документи, періодичні видання, ілюстративні матеріали, що розкривають проблеми та перспективи сьогодення української молоді.   Зокрема, презентовано журнальні та газетні статті про молодих талановитих Білозерців: співачку,ученицю Білозерської  багатопрофільної гімназії ім. О.Я.Печерського  Ольгу Рудик, яка є постійною учасницею багатьох співочих конкурсів: обласний конкурс виконавців естрадної пісні «Карусель мелодій» («Гран-прі»), районний фестиваль молодих виконавців Білозерського району «Нова хвиля» (ІІ місце), районний конкурс талантів «Таврійський барвограй» (І місце), естрадно-джазовий фестиваль «Серце – браво!» ; юний  танцювальний колектив «Арабеск» районного будинку культури під керівництвом Анастасії Нефьодової, який гідно представив Білозерщину в Одесі на третьому турі Гран-прі WorldUCA, отримавши три призових місця; юну музикантку Білозерської дитячої музичної школи Олександру  Бігун, яка прийняла участь у  ХVІ Міжнародному  конкурсі  академічного мистецтва юних «Віват, музика!», в якому брали участь молоді  музиканти з Ізраїлю, Греції, Вірменії  і була нагороджена Дипломом ІІ ступеню  та багато інших юних талантів Білозерського району,  що кожного дня прославляють свою малу Батьківщину.

                  

вівторок, 28 червня 2016 р.

Поки грає сопілка життя, буде поряд краса і мистецтво

Культура народу – це той великий скарб, національне надбання, що передається від покоління до покоління, примножується, збагачується. Тому значення бібліотеки як осередку культури, центру спілкування та інформації стає дедалі важливішим. Адже бібліотека – місце, де завжди можна зустріти однодумців, поспілкуватися з цікавими людьми, поділитися своїми думками та враженнями і гарно відпочити.
   Кожна людина повинна прагнути розкритися і реалізувати себе в цьому житті. І неважливо, коли вона  розкриється як творча особистість, адже це може статися як у дитинстві, так і в похилому віці. Найголовніше, щоб розкриття таланту все-таки сталося. І тому з метою розкриття нових талантів, згуртування творчих людей  району, організації їх дозвілля, обміну думками та досвідом при Білозерській районній  бібліотеці створено  творчий клуб за інтересами  «Білозіря».  Це самодіяльне об’єднання різних за віком людей із спільними інтересами. Клуб працює на добровільній основі за чітко визначеним планом конкретних дій. Клуб не є політичним. В його основі є глибоке вивчення, збереження та відродження традицій нашого краю, розвиток творчих здібностей, поєднання зусиль для добрих і корисних справ.

Отже, через таке мистецьке об′єднання   наша бібліотека намагається прилучити читачів до вищого, небуденного, до пласту мистецької літератури. 

неділю, 26 червня 2016 р.

Міжнародний день боротьби з наркоманією.

Наркоманія, мабуть, одне з найстрашніших явищ нашої сучасності. З кожним днем все більше людей потрапляє в страшні мережі пороку, намагаючись за допомогою нього сховатися від щоденних проблем. Плата за подібні експерименти над власним життям безмежно велика, а результати часом необоротні. Навіть пройшовши спеціальний курс лікування, людина не може звільнитися від наркотичної залежності. І минуло багато років може виникнути нестерпна тяга знову повернутися до наркотиків. І те, що раніше здавалося легким порятунком від щоденної рутинної життя, перетворюється в нескінченні дні абсолютної порожнечі і кошмару. Вибір людини - його крок, але вибрати з двох можливих варіантів "за" і "проти" наркотики - це дуже велика і згубний рішення для будь-кого.   
      На жаль, в даний час наркоманія є дуже прибутковим бізнесом, що дозволяє збагачуватись на нещастях інших. Місцями зосередження наркоторгівлі по праву вважаються держави Близького і Середнього Сходу, Азії. Постачальником світового масштабу героїну є Афганістан. Чималу частку в розповсюдженні наркотичних засобів займають також країни Латинської Америки. 
      Міжнародний день боротьби з наркоманією сприяє впровадженню в громадські маси серйозної проблеми нашого часу - проблеми наркоманії. Рішенням цього питання повинен бути стурбований кожна людина в будь-якій точці земної кулі. "Тільки завдяки зусиллям спільної боротьби можна очікувати на позитивні результати у вирішенні глобальної проблеми сучасності - наркоманії" - під таким девізом працює Білозерська районна бібліотека.


вівторок, 21 червня 2016 р.

«Конституція – символ незалежної держави».

У  більшості народів є особливі багатовимірні святині, які мають одночасно і політичну, і  економічну, і духовну, і правову цінність.
 Для нашої рідної країни – це Конституція України,
  двадцяту річницю  якої ми відзначаємо цього року. Протягом багатьох століть чимало людей боролися за незалежність нашої держави, доклали багато зусиль, аби в Україні з’явилась своя Конституція. І ось 28 червня 1996 року на засіданні Верховної Ради України був прийнятий Основний Закон нашої незалежної  держави. Відтоді ми святкуємо цей день як національне свято -День Конституції України.     На відзначення  цієї дати в  бібліотеці було проведено ряд заходів: на історичній годині «Конституція України-основний закон моєї держави» розкривали історію Конституції України та її значення у розвитку суспільства. У ході  цього заходу  бібліотекар розповіла дітям, що таке Конституція, про задекларовані в ній права та обов’язки та важливе значення Основного Закону для кожного громадянина України . Читці Давидова Даша та Глущенко Віктор читали вірші про Конституцію, про нашу державну українську мову, про національні символи: гімн, герб, тризуб та прапор України.



Відвідавши правовий годину «До Конституції з повагою, до влади - надією» та  книжкову виставку «Конституція звеличує дух нації» наші користувачі зрозуміли, що Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.

Золотий гомін давнини

Вже минуло  903 роки  від першої редакції (1113) літописного зведення «Повість минулих літ», пам’ятки історіографії і літератури Київської Русі. Цей літопис –систематизована історія держави від найдавніших часів до початку ХІІ ст., своєрідна хрестоматія поетичних і епічних сказань, оповідань, байок та філософських творів.
В історії кожного народу є такі пам’ятні дати які навічно вкарбовані в народну душу. Через них, через ті місця, події, дати, як через магічні кристали, висвічується нащадкам  сива давнина, пізнається ними власна далека й близька історія. Звідти, з правічних часів із недавніх століть, долинає відгомін життя й боротьби наших предків. Знані й невідомі давні події, що позначили шлях Київської Русі, немов глибинні живлющі джерела, напоїли, наснажили героїчним духом легенди й богатирські поеми — билини.
                   В оригінальній літературі Київської Русі розроблялися майже всі жанри перекладної літератури, однак були створені й нові їх різновиди. Так, жанровим різновидом перекладних хронік були  літописи.
         Літописи — це історичні твори, в яких розповідь велась за роками («літами»). Поштовхом до початку літописання стали бурхливі події патріотичного характеру в Київській Русі, а також бажання знати минуле своєї вітчизни, щоб повніше осмислити і зрозуміти її теперішнє. Такі оповідання написані образно, емоційно, жвавою мовою, тому літописи є пам’яткою не лише історії, а й художньої літератури.                               

В бібліотеці  проведено  історичний екскурс «Золотий гомін давнини», присвячений   903-річниці з того часу як складено первісний варіант літописного зводу «Повість минулих літ». Створений на межі ХІ–ХІІ століття Нестором та іншими літописцями, він є не лише джерелом історії Київської Русі, а й видатним літературним твором. «Повість минулих літ» була й залишається невичерпним джерелом творчості митців слова. Під її впливом були створені романи С.Скляренка «Святослав» і «Володимир», романи П.Загребельного про Київську Русь («Диво», «Євпраксія», «Смерть у Києві», «Первоміст»). Про «Повість минулих літ» та  літописця Нестора написано сотні наукових розвідок багатьма мовами світу. Роман Р. Іванченко «Гнів Перуна» — перша в українській літературі спроба створення художнього портрета великого літописця.  «Повість минулих літ» була і залишається найвидатнішою пам’яткою слов’янської культури. Тому преподобного Нестора - літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності.


Зеленеє свято у травах іде.

З нагоди Cвята Трійці у читальній залі районної  бібліотеки представлена на огляд читачам виставка - імпровізація „Зачарований образ Трійці”.
  Звичаї та традиції, пов'язані з календарними святами українців, є частиною духовної культури українського народу. Глибоке пошанування свого родоводу, щира турбота про збереження та примноження народних традицій - усе це вирізняє українців з-поміж інших націй. Отож, традиційно в кожній українській родині шанобливо зберігають та намагаються передати своїм дітям і онукам все, що лишили нам у спадок предки.
  Трійця вважається в народі одним з найбільших свят після Різдва та Великодня. Відзначають його у 7-му неділю після Воскресіння Христового і святкують три дні. Це свято на честь Бога-Отця, Бога-Сина і Духа Святого.
  За біблійними переказом, на 50-й день після воскресіння Ісуса Христа люди, які молилися, побачили Святого Духа - він вогненними язиками зійшов на апостолів, після чого вони почали розуміти різні мови, переповідаючи людям учення Божого Сина. На місці зішестя було збудовано перший християнський храм, і з того часу  Трійця вважається  початком народження християнської церкви.

  Ще в Україні Трійцю вважають часом відновленого життя, зелені. В суботу, напередодні свята, люди прикрашають свої житла гілками клена, липи, ясена. Підлогу притрушують рогозою.

вівторок, 14 червня 2016 р.

Фестиваль "Відкрий свою книгу"

  8 червня 2016 року смт Чаплинка гостинно зустрічала гостей. На базі центральної районної бібліотеки комунального закладу «Чаплинська централізована бібліотечна система» та районного Будинку культури відбувся VI обласний фестиваль молодіжного читання та права «Відкрий свою книгу».
  Традиційно на Фестивалі зустрічалися бібліотечні працівники з різних куточків Херсонщини. І як завжди, одна з частин фестивалю була присвячена інноваційним бібліотечним проектам щодо просування читання.
  В своїх проектах бібліотекарі розкривали актуалізацію важливих тем через книгу та читання. Так, в різних районах молодь відкривала для себе книги з екології, права, краєзнавства, патріотизму.
  Колектив коммунального закладу «Білозерська районна бібліотека ім.П.Григоренка» був нагороджений двома грамотами: грамотою за створення та реалізацію проекту «Війну любов здолає»(від Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А.Лавреньова) та грамотою за ефективну діяльність щодо популяризації правових знань серед юнацтва та молоді (від в.о. начальника Головного територіального управління юстиції в Херсонській області О.Г.Предместнікова).
  Гарний настрій, позитивні відгуки залишились у нашому колективі про зелену,чарівну, привітну Чаплинку. А тепер, гадаємо, хто наступний підхопить естафету VIІ фестивалю молодіжного читання та права «Відкрий свою книгу»…