суботу, 28 листопада 2015 р.

Лиха коса Голодомору.

Серед українців зростає певність ,що голодомор 1932-1933 років був геноцидом. Найновіші соціологічні дослідження показують, що таких майже 70 відсотків. Ще кілька років тому було на 15 відсотків менше. Українці осмислюють цю трагедію. Знання про своє минуле для нації – це як досвід для людини.



пʼятницю, 27 листопада 2015 р.

Урок - практикум "Дивосвіт PowerPoint"



  В даний час розвиток комп'ютерних технологій дозволяє вирішувати найширше коло завдань , як на роботі, так і у домашньому застосуванні. До бібліотеки (як до постійних та «продвинутих» користувачів комп’ютерних технологій)  звернулися педагоги Білозерської районної станції юних натуралістів з проханням провести урок - практикум з використання програми створення слайдових презентацій.
  Для будь-якого вчителя PowerPoint є надійним помічником при створенні навчальних матеріалів. Презентації дозволяють зробити розповідь  наочніше, а самі заняття - цікавіше. Причина популярності презентацій полягає в простоті їх створення і широкому функціональному наборі PowerPoint.
Навчання не пройшли дарма. Керівники гуртків покращили своє вміння у створенні презентацій. Тепер вони набули більш привабливого вигляду: витримується правильність оформлення титульних сторінок, підбір дизайну, стилю слайдів, гармонійно виглядає поєднання зображень та текстових полів, доречними є вбудовування об'єктів SmartArt, WordArt тощо.
  Але можливості цього програмного засобу набагато ширші, тому співпраця бібліотеки та СЮТ буде продовжуватися і надалі.


пʼятницю, 20 листопада 2015 р.

«Я маю право Україну восхвалять, боротися за неї і за честь стоять»



  Україна – це територія гідності й свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був святом Свободи, і Революція 2013 року – Революція гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи.
  Саме сьогодні, в цей час, ми маємо, як ніколи, проявити свою любов до рідної України . Зараз нашій країні як ніколи потрібно бути єдиною та згуртованою. Наші земляки, яких сьогодні мобілізовано до лав українського війська з честю відвойовують та захищають кордони нашої держави, борються за її єдність та цілісність.
  13 листопада 2014 року Президент Україні Петро Олексійович Порошенко підписав указ про відзначення щорічно 21 листопада Дня Гідності та Свободи
  За цей час не одному поколінню українців довелося ціною власного життя здобувати право прийдешніх поколінь на незалежність.
   У Білозерській районній бібліотеці до Дня Гідності та Свободи відбувся патріотичний майданчик «Я маю право Україну восхвалять, боротися за неї і за честь стоять». У рамках заходу відбувся показ документальних фільмів; «Ми», «Небесна сотня. Зима що змінила нас»; декламували поетичні твори «За Україну! За український народ!»,  переглянули мультимедійну презентацію «Хроноскоп Майдану» та виставку експозиція «Героям слава».
  Всі заходи спрямовані на те, аби нагадати білозерчанам, що саме  у 2013 році на Майдані зібралися перші декілька сотень протестувальників. 21 листопада став днем свободи, надії, святом вільних українців, які творять майбутнє. Цей день поклав початок Революції Гідності, боротьби за свободу та право будувати майбутнє України.
Для чого люди вийшли на Майдан?
Що їхні сонні душі розбудило?
Розвіявся густий-густий туман,
Що прикривав всю правду так грайливо…
Для чого мерзнем, нащо стоїмо?
Бо хочем Україну ми підняти!
ЇЇ «Європою» ми гордо назвемо,
Бо вона гідна статус такий мати.
3.У всіх містах великих і малих,
У всіх куточках неньки України
Всі люди, всі    від юних до старих 
Пророчать позитивні й стрімкі зміни.
Тож не сидіть тихенько в стороні,
Не будьте ви до цих подій байдужі!
Бо знайте, ви сьогодні не одні!
А разом ми нестримні й справді дужі! 





четвер, 19 листопада 2015 р.

Ми різні - ми рівні.



«Любов виникає з любові: коли хочу,
щоб мене любили, я сам перший люблю»
 Григорій Сковорода

  Ці слова відомого українського мудреця-гуманіста Григорія Сковороди найбільш влучно відображають актуальну проблему сьогодення: проблему взаєморозуміння.
Сьогодні з молоддю ми провели актуальну розмову « ХХI вік – вік толерантності». Метою проведення заходу стало розкриття поняття "толерантність", показати певні риси  толерантної поведінки людини.  На початку заходу бібліотекар  розповіла  про основні принципи Декларації толерантності, яка була прийнята на Генеральній Конференціїї ЮНЕСКО 16 листопада 1995 року, далі  до перегляду був запропонований відеоролик "Вчися бути толерантним". Потім присутні стали учасниками ситуативної гри, де бібліотекар  розповідала  про різні життєві ситуації, а користувачі   пропонували шляхи вирішення ситуації.
   На завершення, бібліотекарі поділились з юними учасниками заходу корисними порадами щодо того, як слід поводити себе у суспільстві, аби здобути репутацію толерантної людини.

середу, 11 листопада 2015 р.

Допомогти кожному

Не часто мешканці Білозерки звертаються до бібліотеки у допомозі з пошуку роботи - на це у райцентрі є центр зайнятості населення. Але районна бібліотека розширює діапазон своїх послуг. Ось і на цей раз, обслуговуючи своїх користувачів на дому, бібліотекар мобільно-оперативного обслуговування Приходько Н.І. надала інформаційно-консультативну допомогу сім'ї Ждера. В результаті родина записалася до бібліотеки і Володимир шукає собі роботу за допомогою інтернет-центру районної бібліотеки.


вівторок, 10 листопада 2015 р.

«У мові моїй – краса і неповторність»

Кожному у дар Божий дана мова. Всі живі створіння на Землі спілкуються між собою: одні - мовою жестів, інші - мовою звуків. Лише нам, людям, найдосконалішим із мешканців Землі, було даровано можливість спілкуватися за допомогою мови. Саме завдяки їй ми можемо порозумітися, переказати свої почуття, переживання. За допомогою мови ми бережемо свою історію, передаємо нащадкам неоціненні скарби свого минулого і сучасного.
З метою збагачення знань наших користувачів про українську мову, бажання прищепити їм любов до неї 10 листопада була проведена  мовознавча година «У мові моїй – краса і неповторність». Хлопці та дівчата отримали чудову нагоду перевірити свої знання з української мови та дізнатися багато нового з історії її виникнення.

Багатство мови зберігається у незліченній кількості чудових українських пісень, у думах і казках, у творах письменників, у живій розмовній мові. Наше завдання — берегти цей неоціненний дар, примножувати його, не засмічувати чужими і грубими словами, не забувати, щиро любити. І хоч наша мова зазнала гоніння, переслідування, зараз вона живе, квітне і вдосконалюється. Любімо і бережімо її!