суботу, 31 жовтня 2015 р.

Привиди у бібліотеці.

Вся родина завітала,
Зі святом привітала,
Потім сіла відпочивати
Книжечки страшні погортати:
Відьмочок татусь читає,
Кохання мама вивчає,
Тільки синок приведення 
Любить казки "Вороб`я".


четвер, 29 жовтня 2015 р.

«І пам`ятає Світ врятований, Світ вічний, Світ живий…»



Сімдесят  один  рік віддаляє  нас від  того  світлого  дня, коли  було  знищено   німецький   фашизм на рідній  землі.  Наш  народ  заплатив мільйонами своїх  життів. Загальні  людські  втрати України під  час Другої  світової  війни  становлять  9 мільйонів  людей,  2,3 мільйона українців  були  вивезені  для  примусової  роботи  до  Німеччини. Пам'ять  - це  все, чим  ми  можемо  заплатити за  мільйони людських  життів, що  відняла  війна, наша  вдячність  усім, хто  був  на  тій  війні, в тилу  чи  на  фронті,  загинув  чи  залишився  живий.
     За  останні роки  багато  сказано та   опубліковано  правдивої  інформації  про  жахливі ,  криваві  й  безрадісні  роки  Другої  світової. Дізнатися  ще  більше  про  фронтові  подвиги  наших  дідів  і  прадідів  ніколи  не  запізно, тому  й   хотілося  почути спогади  про рідних  та  знайомих  людей  від  жінок  старшого  покоління, котрі  відвідують  засідання  клубу «Допоможи  собі  сам». Тема  героїзму й  мужності у  роки Другої  світової  війни нескінченна, бо  має  вічне  джерело, витоки  якого  -   у  народній  пам`яті,  що  закарбувала  імена  тих, хто  поліг  і  хто  вистояв   в  ім`я  великої  Перемоги. Ця  пам'ять  незгасна  -  вона  у  наших  серцях.  Справжні   визволителі  йшли  у  вогонь  із  мрією  про   майбутнє людства.  Слово  « мир»  -  безцінне  й  бажане  у  всі  часи, особливо  сьогодні,  коли  наші  патріоти  захищають  свою  землю, відстоюючи  територіальну  цілісність  України.
     Люди  завжди  самі  творять  історію. Не  зважаючи на  штучно  створені кремлівською  владою  голодомори, репресії,  наші  діди й  батьки  взялися  за  зброю, щоб  знищити  нацизм.  І  цього  факту  ніколи  і  нікому  не  стерти  з  літопису життя  і подвигу  нашого  народу.


середу, 28 жовтня 2015 р.

«Стоїть у почесній варті пам’ять»

  ХХІ століття. Усе далі й далі відходять грізні роки Другої світової війни. Але кожного року  28 жовтня ми відзначаємо День визволення України від німецько-фашистських загарбників, і ніколи не згасне пам'ять про всіх тих, хто поліг у боях, хто віддав своє життя для нашого щастя.
Для користувачів бібліотеки  ми провели інформаційну годину «Стоїть у почесній варті пам’ять».  
  Біллю та горем, смертю та скаліченими долями відізвалася у душах українців Друга світова війна. Та наш волелюбний народ не скорився. Всі, як один, піднялися на боротьбу з ненависним ворогом і перемогли! Давайте будемо  гідними такої історії, такої країни! 




пʼятницю, 23 жовтня 2015 р.

Твоя майбутня професія - твій вибір.

  Кожного року тисячі випускників шкіл «ломають» собі голову як правильно вибрати майбутню професію, як не помилитися з вибором.  Білозерська районна бібліотека   традиційно співпрацює з Центром зайнятості та навчальними закладами. Разом проводимо профорієнтаційні заходи, на яких проходить знайомство зі світом професій.
19 жовтня  відбувся  флеш – час  «Твоя майбутня професія - твій вибір", на якому викладачі та студенти     Херсонського  кооперативного  економіко-правового  коледжу    представили свій  освітній  заклад.
Для майбутніх абітурієнтів, учнів  9-х класів Білозерської багатопрофільної гімназії,  була представлена віртуальна екскурсія  по навчальному закладу, а потім студенти  коледжу Родіон Вахировський та Ліза Колісніченко презентували спеціальності, провели  пізнавальні квести,  які дали змогу відчути специфіку і важливість кожної професії.

Наприкінці заходу бібліотекар наголосив: «Вибираючи собі професію і навчальний заклад не забувайте, що авторитет людини визначається не посадою і характером праці, а відношенням до праці і її результатів».



четвер, 15 жовтня 2015 р.

Герої не вмирають.



  Славна моя Україна, непоборна і непокорена, ніколи ти не була такою могутньою і прекрасною, як зараз, ніхто ніколи не міг тебе приборкати, бо ми, українці, завжди оберігаємо тебе, шануємо і не дамо топтати тебе чоботом і розривати тіло твоє
  Виявляється, життя інколи справді ділиться на «до» і «після». І буває це не десь за обрієм чи в далекій країні. Усе це трапилося з нами, на нашій українській землі.
  23роки Україна не знала війни. Але вона не обійшла нашу державу тепер. Ще рік тому ми з вами не знали дуже багатьох слів пов’язаних з війною, тепер же майже кожну родину так чи інакше опалило полум’я військових дій. Ще рік тому ми не особливо звертали увагу на слова «слава Україні – Героям слава», а тепер ці слова набули нового змісту.
  Наразі вже точно зрозуміло, кому ці слова адресовані, і ні в кого немає сумнівів, що ці герої – хлопці що зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України; лікарі які в мирний час повертають поранених в АТО з того світу; волонтери на плечах яких тримається наша армія.
  Слова «Слава Україні – Героям слава» перестали бути просто вітанням, це вже віддання шани найкращим, котрі у найважливіший момент нашої держави не злякалися і пожертвували собою заради своєї Батьківщини, а також є засвідченням справжнього патріотичного подвигу.
  Не обійшла біда і Білозерщину. Наша мала батьківщина втратила 8 героїв земляків.
Тихолаз Андрій Павлович
Шульга Андрій Олександрович
Коза Денис Євгенович
Жеков Максим Петрович
Малета Володимир Ілліч
Іон Андрій Дмитрович
Завалко Олександр Іванович
Бордак Олександр Григорович

  14 жовтня у Білозерському районному музеї презентували виставку –експозицію «Вічна слава воїнам АТО», присвячену військовослужбовцям Білозерщини, які віддали своє життя за Україну у зоні АТО. Відповідальними в організації пам’ятної експозиції призначили колектив Білозерської районної бібліотеки та працівників Білозерського музею. На презентацію було запрошено мобілізованого військовослужбовця з с.Надеждівки Лях Віталія Адамовича та станіславську поетесу Катерину Кий.
  Ведучі Галина Гринчук та Олег Волошин наголосили:
«На прикладах беззавітного служіння рідній Батьківщині, беззаперечного виконання священного обов´язку – стати на захист кордонів держави, коли в цьому є гостра потреба, – виховуватиметься не одне покоління українців. Бо вони – справжні герої, які у нерівному двобої із терористами, російськими найманцями протиставили їм свій патріотизм, відповідальність, безмежну любов до країни, яку ототожнюють зі своїм рідним краєм, найдорожчими людьми. І саме за це їм наша людська вдячність і низький уклін».
Не розчаровуйсь в Україні,
А розумій її печаль.
Що робиш ти для неї нині –
У себе спершу запитай.
Не розчаровуйсь в Україні,
Вона свята,а грішні – ми
В її недолі часто винні
Її ж бо дочки і сини.
Не розчаровуйсь в Україні,
Ідеї волі певним будь,
Бо тільки той є справжнім сином,
Хто вміє неньку захистить.
Не розчаровуйсь в Україні,
Вір, що мине важка пора,
Розквітне пишний цвіт калини,
В садах достатку і добра.


















вівторок, 13 жовтня 2015 р.

Нові віяння – нові дії.

  Нещодавно у районній бібліотеці пройшов семінар-практикум для працівників бібліотечних закладів. Ключовим питанням було питання електронної системи моніторингу, а точніше здача річного звіту у новому форматі – електронному. Для деяких бібліотекарів це не було новим, тому що ряд бібліотек певний час відправляли щомісячні електронні звіти за програмою «Бібліоміст». А для багатьох це була нова і досить таки складна процедура. Та бібліотекарі – люди грамотні, виважені, помірковані, тому дуже швидко навчилися всім премудростям.
     З коротким аналізом роботи за 9 місяців та заходами, запланованими до кінця цього року, виступили директор районної бібліотеки та всі зав. відділами. А ще керівники сільських бібліотек були повідомлені про візити до їхніх закладів з метою перевірки роботи метод. колегії у складі директора  районної бібліотеки та завідувачів відділами протягом жовтня та листопада місяців. Кінець року не за горами, звітування – ось-ось, то ж треба знати про стан справ у кожному бібліотечному закладі.











    
     Під кінець районного заходу до бібліотекарів зі словами привітання звернулися користувачі Розливнянської сільської бібліотеки та її бібліотекар Світлана Кошолап, яка зуміла згуртувати навколо себе читачів – любителів мистецтва, театру, просто прекрасного. Це було так мило і зворушливо!.. Виявилося, що дітки приїхали з самого ранку рейсовим автобусом (із бібліотекарем, звичайно!), щоб зробити сюрприз, бо виступ їх розпочався десь о 12.00. І це їм вдалося! Привітали учасників семінару з минулим Днем бібліотек, піднесли букети квітів та дари Золотої Осені, співали українських пісень, веселили різними сценками, подарували смайлики на згадку, розповіли про своє сокровенне – ким вони хочуть стати у майбутньому. Ці діти – учасники бібліотечного театру, і в районній бібліотеці вони не вперше. А бібліотекарі, в свою чергу, побажали їм гарних успіхів у навчанні, мирного блакитного неба, щасливого дитинства і здійснення всіх їхніх мрій.
















Дорогі діти! Ми дуже раді вашим візитам! Ви такі гарні і безпосередні, кмітливі і дуже розумні! Приїжджайте до нас частіше! Ми чекаємо на вас!